STAznanost

Indija uspešno izvedla prvi preizkus načrtovane vesoljske misije s posadko

New Delhi, 21. oktobra - Indija je danes uspešno izvedla prvi preizkus v okviru projekta Gaganyaan, s katerim namerava leta 2025 v Zemljino orbito za tri dni poslati tri astronavte, nato pa jih varno pripeljati nazaj s pristankom v indijskih teritorialnih vodah. V preizkusu so se osredotočili na testiranje sistema za reševanje posadke v sili.

Za uspešno izvedbo projekta Gaganyaan namerava Indija opraviti 20 večjih preizkusov, med katerimi bo tudi polet robota v vesolje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi preizkus je uspešno opravila danes, v njem so se osredotočili na testiranje sistema za reševanje posadke. Test je vključeval izstrelitev modula za posadko, ki se je nato ločil od pogonskega motorja in približno deset minut po izstrelitvi pristal v morju.

Gaganyaan je prva tovrstna misija za Indijo, po podatkih indijske vesoljske agencije Isro pa bo projekt stal okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Indija ima sicer razmeroma nizkoproračunski vesoljski program, ki pa se je od leta 2008, ko je država prvič poslala sondo v orbito Lune, precej razširil in pospešil. Odtlej je Indija leta 2014 kot prva azijska država v orbito Marsa poslala svoje plovilo, avgusta letos pa je indijska sonda Chandrayaan-3 pristala na malo raziskanem južnem polu Lune.

Isro načrtuje skupno misijo z Japonsko, da bi do leta 2025 na Luno poslala še eno sondo, v naslednjih dveh letih pa namerava plovilo poslati tudi v orbito Venere.