STAznanost

Novinarka in urednica portala STAznanost Lea Udovč ime tedna na Valu 202

Ljubljana, 30. oktobra - Ime tedna na Valu 202 je po prejemu tretje nagrade Evropske zveze za znanstveno novinarstvo postala novinarka ter urednica portala STAznanost in vodja video servisa STA Lea Udovč. Kot je dejala, je nagrada velika spodbuda za naprej ter dokaz, da tudi širša javnost prepoznava pomen kakovostnega znanstvenega novinarstva v današnji družbi.

Kot je po razglasitvi imena tedna na Valu 202 povedala Lea Udovč, sta priznanji, kot je nagrada Evropske zveze za znanstveno novinarstvo, ki jo je v sredo prejela v Freiburgu, in ime tedna na Valu 202, gotovo velika potrditev, da gredo z STA v pravo smer in spodbuda, da še bolje delajo naprej. "Idej in želja za prihodnost je veliko, nadejamo se, da bomo tudi v prihodnje lahko prispevali h krepitvi znanstvenega novinarstva v slovenskem prostoru in širše."

Podpora poslušalcev Vala 202 po mnenju Udovč kaže tudi na to, da se javnost zaveda pomena kakovostnega znanstvenega novinarstva v današnjem svetu. "Znanstveni novinarji lahko namreč pomagajo pri razumevanju kompleksnosti in pomena znanosti ter ključnih vprašanj današnjega časa, povezanih z umetno inteligenco, pandemijami in drugimi zdravstvenimi izzivi ter neštetimi posledicami podnebne krize ... Nenazadnje pa lahko tudi navdihujejo posameznike, institucije, podjetja, odločevalce ... da ukrepajo in prispevajo k boljši prihodnosti."

Lea Udovč je sicer novinarka in urednica portala STAznanost, odprtega portala Slovenske tiskovne agencije, kjer objavljajo novice, poglobljene zgodbe in intervjuje s področja znanosti v slovenskem in angleškem jeziku, ter vodja video servisa STA. Že več kot osem let se posveča poročanju s področja znanosti. Svoj novinarski repertoar je razširila s pisanjem daljših člankov in tedenskih reportaž, ko je delala pri mediju N1 Slovenija. Z leti se je Lea začela intenzivno ukvarjati tudi z video vidikom novinarske produkcije, zaradi česar je postala vodja novoustanovljenega video oddelka STA.

Evropska zveza za znanstveno novinarstvo je minuli teden Lei Udovč podelila tretjo nagrado na izboru za evropskega znanstvenega novinarja 2023. Prvo nagrado je prejela znanstvena novinarka pri nizozemskem časopisu NRC Niki Korteweg, drugo pa novinar in urednik madžarskega portala Telex.hu Daniel Bolcso.

Njeno novinarsko delo obsega intervjuje in poglobljene zgodbe o različnih temah, od medicine, astrofizike, tehnologije, energije, nevroznanosti, okolja, biologije do zgodovine, geografije in spola. Opravila je več intervjujev z nekaterimi najvidnejšimi imeni v znanosti, tudi Nobelovimi nagrajenci.

Ime tedna na drugem programu nacionalnega radia sicer izbirajo vsak ponedeljek. Tisti, ki jih poslušalci izvolijo v ta naziv, se nato potegujejo za ime meseca, vsako leto decembra pa projekt zaokrožijo s tradicionalno prireditvijo Ime leta.