STAznanost

Slovenija uradno zaprosila za polnopravno članstvo v Esi

Sevilla, 6. novembra - Slovenija je na vesoljskem vrhu v španski Sevilli danes uradno zaprosila za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji (Esa). S tem se začenja približno enoletno obdobje, v katerem bodo organi in delovna telesa Ese preučili pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo. Članstvo bi Sloveniji po navedbah vlade prineslo številne koristi.

Prošnjo za članstvo, ki sledi petkovi odločitvi vlade o njeni vložitvi, je generalnemu direktorju Ese Josefu Aschbacherju ob robu ministrskega zasedanja Ese predal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, so sporočili z ministrstva.

S tem se začenja približno enoletno obdobje, v katerem bodo organi in delovna telesa Ese preučili pripravljenost Slovenije na polnopravno članstvo, ki je s sprejemom slovenske vesoljske strategije prejšnji teden izpolnila še zadnji uradni korak pred oddajo prošnje za članstvo. O članstvu bo sicer prihodnje leto dokončno odločil svet Ese.

"S sprejemom slovenske vesoljske strategije izpolnjujemo še zadnji mejnik, potreben za začetek formalnih postopkov za polnopravno članstvo v Evropski vesoljski agenciji. S tem se Sloveniji odpirajo možnosti za pospešen razvoj našega vesoljskega sektorja. To ni le priložnost za krepitev vesoljskih raziskav, pač pa tudi za razvoj prebojnih inovacij, ki lahko preporodijo slovensko gospodarstvo," je poudaril Frangež.

Slovenija je po navedbah ministrstva v zadnjih letih uspela zgraditi obetaven vesoljski sektor, ki ga sestavlja več kot 40 malih in srednjih podjetij. Ta so uspela prevzeti vodilno vlogo na posameznih nišnih vesoljskih področjih, predvsem na področju opazovanja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologij, novih materialov in treh slovenskih satelitov.

Polnopravno članstvo Slovenije v Esi pomeni priložnost za krepitev pomena vesoljskega sektorja v Sloveniji in večjo odgovornost za skupna evropska prizadevanja. Slovenija sicer v Esi velja za odličen primer, ki jo države članice zaradi uspehov v vesoljskem sektorju pričakujejo kot naslednjo polnopravno članico, so poudarili na ministrstvu.

Dvodnevni vesoljski vrh, ki se je danes začel v Sevilli, vključuje štiri zasedanja: ministrski svet Ese, neformalni Svet EU za konkurenčnost v formatu ministrov za vesolje, neformalni Svet EU-Esa in sestanek z državami Latinske Amerike. Na zasedanjih bodo po navedbah gospodarskega ministrstva med drugim določili nadaljnjo vesoljsko strategijo Evrope z nosilno vlogo Ese pri zeleni transformaciji, zmanjšanju vplivov kriz na Zemlji, vodilni vlogi Evrope glede zmanjšanja odpadkov v vesolju ter avtonomnem in neodvisnem dostopu Evrope do vesolja.

Sprejeli bodo tudi resolucijo o evropski strategiji za vesoljske raziskave, o trajnosti ter o transportu v in iz vesolja. Obenem bodo potrdili skupno deklaracijo o uporabi vesolja za pospešitev zelenega prehoda v Evropi, avtonomiji dostopa do vesolja, odgovorni rabi vesolja in večji komercializaciji v evropskem vesoljskem sistemu.