STAznanost
Medicina in zdravje

V ospredju letošnjega svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj je zaupanje v znanost

Ljubljana, 10. novembra - Vsako leto 10. novembra obeležujemo svetovni dan znanosti za mir in razvoj, ki tokrat poudarja pomen krepitve zaupanja v znanost. Slovenska znanstvena fundacija bo dan obeležila s prireditvijo za slovenske dijake in profesorje, s katero želijo sodelujoče institucije utrditi zaupanje v znanost s pomočjo komuniciranja znanosti s področja zdravstva.

Prireditev z naslovom Od molekule do zdravila, od laboratorija do pacienta, ki jo Slovenska znanstvena fundacija (SZF) organizira v sodelovanju z raziskovalci Fakultete za farmacijo in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (UL) ter s Slovensko nacionalno komisijo za Unesco (SNKU), se bo v prostorih fakultete za farmacijo začela ob 10. uri.

V ospredju prireditve bo utrditev dialoga dijakov in njihovih profesorjev z znanstveniki ter posledično rast zaupanja v njihovo strokovnost, odgovornost in socialni čut. Pa tudi usmerjanje k odprti znanosti ter izobraževanju in končno k večjemu interesu za študij farmacije in ostalega naravoslovja, medicine oz. zdravstva, so sporočili organizatorji.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo prireditev s to usmeritvijo potrjevala aktualnost sprejetih programskih usmeritev in prednostnih področij delovanja Unesca in SNKU. Podpredsednica SNKU Maja Zalaznik je ob tem navedla, da je vloga znanosti pri oblikovanju naše skupne prihodnosti lahko izpolnjena le, če obstaja zaupanje v znanost.

"Vsako zaupanje pa si je potrebno pridobiti in ga znati ohraniti. Še posebej v znanosti je to kompleksna in nenehna naloga, saj vpliva na to, kako družba dojema in sprejema znanost, delo znanstvenikov in vseh, ki predano gradijo in soustvarjajo nova spoznanja življenja in njegovega razvoja. Vseh nas," je poudarila.

Sodelujoči na prireditvi bodo predstavili zanimivosti tako iz pandemičnega, kakor tudi postpandemičnega obdobja. Nataša Karas Kuželički s Fakultete za farmacijo UL bo predstavila projekt Science Mama's Vaccine Forum (2021), Borut Štrukelj z iste fakultete pa projekt o obveščanju javnosti o novostih na področju terapije covida-19 oz. razvoja protivirusnih cepiv in zdravil (2020).

V drugem delu bo Ana Perdih z Medicinske fakultete UL predstavila delovanje zdravnice družinske medicine v postpandemičnem obdobju, Lovro Žiberna s Fakultete za farmacijo UL pa bo govoril o zdravilih in mladih. Prireditev bosta sklenila predstavitev fakultete za farmacijo in ogled njenih laboratorijev.

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj na pobudo Unesca obeležujemo od leta 2001. Poudarja pomembno vlogo znanosti v družbi in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o novih znanstvenih vprašanjih. Kot so zapisali pri Unescu, je glavni namen zagotoviti, da so državljani obveščeni o razvoju znanosti. Svetovni dan poudarja tudi vlogo, ki jo imajo znanstveniki pri širjenju našega razumevanja planeta in pri zagotavljanju bolj trajnostne družbe.