STAznanost

Operater na reaktorju Triga: ekipo Varuhov formule je prepričala reaktorska zgradba

Ljubljana, 10. novembra - Filmsko občinstvo v zadnjem obdobju navdušuje koprodukcijski film Varuhi formule o poskusih za izdelavo atomske bombe v reaktorju v Vinči blizu Beograda. Za kuliso reaktorja so izbrali jedrski reaktor Triga Instituta Jožef Stefan, pri snemanju filma pa so sodelovali tudi sodelavci IJS.

Film Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića je nastal po resničnem dogodku v nekdanji Jugoslaviji. V igranem filmu je srbski režiser upodobil dlje časa varovano skrivnost, da so v bivši državi konec 50. let izvajali poskuse za izdelavo atomske bombe.

Film so med drugim snemali tudi v Škofji Loki in Ljubljani. Prizori z jedrskimi poskusi pa so nastali v raziskovalnem jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan oktobra lani. Reaktor so morali za namen snemanja ustaviti in prilagoditi, da ni bilo nevarnosti za ekipo in igralce.

Filmska ekipa je na vrata IJS prvič potrkala neko soboto jeseni 2021. "Ob sobotah je na reaktorju le varnostnik. Ko sem uspel priti do reaktorja, je bila že tema. Pokazal sem jim komandno sobo, ki jih je navdušila, prav tako so bili navdušeni nad našimi hodniki," je za STA pojasnil Anže Jazbec, operater reaktorja Triga in vodja izmenjane na reaktorju.

Ljubljana, reaktor Triga.
Snemanje filma Varuhi formule na reaktorju Triga IJS.
Foto: Marjan Verč/IJS

Za snemanje na reaktorju Triga se je režiser Bjelogrlić po mnenju Jazbeca odločili zaradi same stavbe, "ki je res nekaj posebnega". "Še posebej v 60. letih, ko je bil reaktor zgrajen, je bilo to res nekaj izjemnega in mislim, da je to navdušilo filmsko ekipo."

Kot je dejal Jazbec, jih je presenetilo, da so snemanja potekala ponoči - od poznega popoldneva do jutranjih ur - kar je bil zanje velik organizacijski izziv, saj je vseskozi morala biti prisotna tudi ekipa IJS. Snemanje je namreč potekalo v radiološko nadzorovanem področju, prostoru, kjer so lahko povišane količine sevanja, zato je bilo treba upoštevati določena pravila. "To je bil za nas velik izziv - kako prilagoditi sistem, da bomo še vedno vsi spoštovali interna pravila, hkrati pa ta ne bodo preveč ovirala filmske ekipe," je povedal Jazbec.

Ekipa IJS pa ni skrbela le za varnost in upoštevanje pravil, temveč je filmski ekipi tudi pomagala. "Operaterji smo med drugim opravljali kakšna dela na višini, za katera filmska ekipa ni bila usposobljena," je povedal Jazbec.

V snemanje je bilo vpletenih veliko sodelavcev IJS, od vodstva do štirih operaterjev reaktorja Triga in delavcev zaščite za varstvo pred sevanji. "Zelo pa smo obremenili tudi inštitutskega fotografa Marjana Verča, ki je vse skupaj dokumentiral." Razstava fotografij s snemanja je sicer trenutno na ogled v avli glavne stavbe IJS na Jamovi cesti 39.

Ljubljana, reaktor Triga.
Anže jazbec s sodelavcema s sodelavko Tanjo Murn in vodjo Službe za varstvo pred ionizirajočim sevanjem (SVPIS) Matjažem Stepišnikom.
Foto: Marjan Verč/IJS

Kot je pojasnil Jazbec, je tekom snemanja ugotovil, da je delo raziskovalcev in umetnikov pravzaprav zelo podobno. "Njihov namen ni le opraviti neko delo, temveč doseči čim boljši rezultat, za katerega so pripravljeni vložiti veliko truda. Njihova pot do cilja je podobna."

"Tako kot včasih raziskovalci pridejo k nam s kakšnimi na prvi pogled nenavadnimi idejami, je bila tudi ideja o snemanju filma v delujočem jedrskem objektu za nas na prvi pogled malo nenavadna. Morda je šla filmska ekipa še korak naprej s tem, ko so se odločili, da bodo delali ponoči, sicer pa sta si ta dva svetova zelo podobna."

Celotna izkušnja je sodelavce IJS tako navdušila, da so se odločili tudi za obisk reaktorja v Vinči. S pomočjo filmske ekipe so prišli do kontaktov v Vinči in si tam ogledali današnje stanje njihovih laboratorijev in reaktorjev. "Bili smo zelo pozitivno presenečeni nad tem, kaj se tam dogaja danes. Po eni strani sta tam še vedno ta dva reaktorja, ki sta verjetno v podobnem stanju, kot konec 70. ali v začetku 80. let, po drugi strani pa veliko vlagajo v samo tehniko in že načrtujejo prihajajoče projekte," je povedal Jazbec.

Del ekipe IJS si je film ogledal že na premieri v Beogradu, več pa se jih je udeležilo slovenske premiere filma, s katero se je v sredo odprl filmski festival Liffe. Film je bil na slovenski premieri sprejet s stoječimi ovacijami.

Svetovno premiero je sicer film doživel na letošnjem festivalu v Locarnu, na sarajevskem festivalu pa si je prislužil tudi nagrado občinstva.

Ljubljana, Cankarjev dom.
Odprtje 34. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (LIFFe) s projekcijo filma Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića.
Foto: Katja Kodba/STA