STAznanost

Na dogodku Mlade akademije o izzivih in napotkih za karierni razvoj doktorskih študentov

Ljubljana, 12. novembra - V organizaciji društva Mlada akademija v sodelovanju z društvom Satena sta minuli teden potekala dogodka na temo kariernega razvoja po doktoratu ter različnih kariernih poteh in ovirah na tej poti. Udeleženci so med drugim razpravljali o elementih za uspešno krmarjenje skozi doktorski študij ter izpostavili pomen mentorjev in kariernega razvoja po meri posameznika.

Dogodka sta potekala 7. in 8. novembra v okviru Meseca znanosti, ki ga vsako leto pripravlja ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI), in ki se letos odvija pod geslom Stičišče med industrijo in akademijo, so sporočili iz Mlade akademije.

Ali je doktorat res prava odločitev zame?

Na prvi okrogli mizi z naslovom Ali je doktorat res prava odločitev zame? so udeleženci razpravljali o tem, kakšen je doprinos doktorata, kaj so ključni elementi in strategije za uspešno krmarjenje čez doktorski študij.

Kot so po navedbah organizatorjev izpostavili na dogodku, imajo pogosto pomembno vlogo pri doktorskem izobraževanju mentorji, ki študente usmerjajo in jim omogočajo razvoj. Ker pa vedno temu ni tako, je pomembno, da obstaja oseba, na katero se študenti lahko obrnejo.

Poudarili so, da je pomen sodelovanja industrije in izobraževalnega sistema pri vzgajanju kadrov pomemben, a da se žal pogosto zgodi, da visoko kvalificiran kader zaposlijo na najbolj zahtevna delovna mesta, ne pa na tista, ki bi najbolj ustrezala njihovi izobrazbi.

Vedoželjne študente je potrebno v raziskovalni svet vključiti čim prej, najbolje že tekom dodiplomskega izobraževanja in jih na ta način pritegniti na doktorski študij, kjer dobijo dodatna znanja, so zapisali organizatorji. In čeprav je doktorski študij včasih zelo naporen, posameznikom po navedbah Mlade akademije omogoča tako strokovno kot tudi osebnostno rast.

Na okrogli mizi so sodelovali vodja doktorske šole Univerze v Mariboru Zoran Ren, vodja sektorja za stabilno financiranje na Javne agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) Primož Pristovšek, Vojka Žunič iz Danfossa in vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz, Jure Vajs. Sledila je delavnica Doktorat, kako pa ti definiraš uspeh.

Pomen kariernega razvoja za podoktorske raziskovalce

Na drugi okrogli mizi z naslovom Pomen kariernega razvoja za podoktorske raziskovalce pa so bile predstavljene različne možnosti kariernih poti mladih po doktoratu.

Kot ključno so izpostavili diverzifikacijo dela oziroma karierni razvoj po meri posameznika - da torej v vsakem raziskovalcu najdemo tisto, v čemer je dober in v tej smeri spodbujamo njegov razvoj. Ker temu pogosto ni tako, prihaja do nezadovoljstva, duševnih stisk in na koncu lahko tudi do odhoda visoko kvalificiranega kadra iz akademskega sveta v industrijo, so povzeli organizatorji.

Vsi gosti so poudarili zelo pomembno vlogo mentorjev ter izpostavili problem pomanjkanja učenja mehkih veščin tekom doktorskega študija in tudi že prej. Ključno je tudi, da se študente že tekom doktorskega študija usposobi za različna dela v industriji in v znanosti, saj vsi ne morejo ostati v akademiji.

Za konec pa so vsi panelisti poudarili pomen ravnovesja med službo in zasebnim življenjem ter postavljanja osebnih mej.

Gosti druge okrogle mize so bili dobitnica ERC projekta Lea Rems s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL), Stojan Sorčan z MVZI, Marina Klemenčič iz Novartisa in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, Janez Urevc s Fakultete za strojništvo UL in Simon Gluhar iz spin-off podjetja Envit. Dogodek se je nadaljeval s kratko delavnico o kariernem razvoju.

Dvodnevni dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana.