STAznanost

Znana je četrta generacija prejemniki sredstev Inovacijskega sklada UL

Ljubljana, 12. novembra - Univerza v Ljubljani (UL) je oktobra izbrala že četrto generacijo projektov, ki jim bo namenila sredstva Inovacijskega sklada, namenjena sofinanciranju obetavnih inovativnih projektov. Ocenjevalna komisija Inovacijskega sklada je letos za sofinanciranje izbrala štiri projekte, so sporočili z univerze.

Inovacijski sklad UL sofinancira obetavne inovativne projekte in stremi k njihovi višji tehnološki pripravljenosti. Pisarna za prenos znanja UL pri tem vse projekte strokovno podpira, jih spodbuja in povezuje s podjetji in tudi drugimi organizacijami inovacijskega okolja.

Ocenjevalna komisija Inovacijskega sklada je letos za sofinanciranje izbrala štiri projekte.

TEcomfort: Kompaktna enota za nizkotemperaturne sisteme ogrevanja in hlajenja.

Ekipa TEcomfort Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL) v sestavi Katje Klinar in Katje Vozel pod vodstvom Andreja Kitanovskega razvija kompaktno enoto za ogrevanje, ki se jo lahko enostavno vgradi na že obstoječe radiatorje v primeru prehoda na nizkotemperaturni vir ogrevanja. Ker predstavlja majhen strošek in poseg v obstoječe sisteme, je primerna za lokalno dogrevanje vode v radiatorju, zaradi česar ni potrebe po menjavi radiatorja za zagotovitev večje površine grelnega telesa. Primerna je predvsem za stavbe, kjer so večji posegi nemogoči.

IceJet: Čista tehnologija rezanja z lednim abrazivnim vodnim curkom z znižanim okoljskim odtisom

Ekipa IceJet Fakultete za strojništvo UL v sestavi Joška Valentinčiča, Andreje Lebar, Izidorja Sabotina in Pavla Drešarja pod vodstvom Marka Jermana razvija metodo razreza materiala z vodnim curkom, ki mu dodajajo led, namesto klasičnega mineralnega abraziva. Ker gre za metodo, ki je zelo čista in hkrati učinkovita, ima zelo široka področja uporabe, od prehrambne industrije do medicine.

Kiber-fizikalni sistem za napredno napovedovanje internih stanj v Li-ionski baterijah

Ekipa Fakultete za strojništvo UL, ki jo sestavljajo Amer Amor Haque Chowdhury, DKlemen Zelič, Igor Mele, Andraž Kravos in Ivo Pačnik, pod vodstvom Tomaža Katrašnika razvija t. i. BMS - "Battery management system" za nadzor in diagnostiko stanja v baterijah, s poudarkom na požarni varnosti baterije in predikciji iztrošenosti baterije. Sistem omogoča bolj varne in boljše baterije, ki so ključne za zeleni in digitalni prehod. Področje uporabe je povsod, kjer so trenutno že v uporabi napredne baterije.

Nov tehnološki pristop za rapidno izboljšavo industrijskih kultur s pristopi redukcije genoma

Ekipa Biotehniške fakultete UL v sestavi Alena Pšeničnika in Martina Avbelja pod vodstvom Hrvoja Petkovića pa razvija nov pristop k biosintezi, ki bi lahko omogočil odkritje novih farmacevtskih učinkovin in bistveno skrajšal (iz več let na le nekaj mesecev) razvoj biosinteznih postopkov za njihovo industrijsko pridobivanje.