STAznanost
Medicina in zdravje

Začela se je mednarodna doktorska šola o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo

Ljubljana, 13. novembra - Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se je začela mednarodna doktorska šola EBTT, ki jo fakulteta v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana organizira že vse od leta 2003. Letošnja že 20. izvedba šole bo 61 udeležencem z vsega sveta ponudila delavnice in predavanja na temo tehnologij in zdravljenj, ki temeljijo na elektroporaciji, so sporočili s fakultete.

Ljubljana.
Na UL FE se je začela mednarodna doktorska šola EBTT, ki jo UL FE v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana organizira že vse od 2003.
Foto: Fakulteta za elektrotehniko UL

Ljubljanska šola je prva, najstarejša in svetovno priznana šola elektroporacije, ki že 20 let tretji teden novembra v slovensko prestolnico privabi vodilne strokovnjake, doktorske študente ter raziskovalce s področja elektroporacije.

Eden od vrhuncev letošnje jubilejne izvedbe šole, ki bo potekala do 18. novembra, je okrogla miza o varnosti in učinkovitosti elektroporacije za srčno ablacijo, na kateri bodo sodelovali strokovnjaki iz ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA), vodilni svetovni kardiologi elektrofiziologi in predstavniki industrije, kot so Abbott, Johnson and Johnson, Medtronic, Boston Scientific in drugi.

Srčna ablacija je sicer nova terapija, s katero zdravijo atrijsko fibrilacijo in ki je od lanskega leta že na voljo v Evropi. V ZDA pa še čakajo na odobritev FDA.

Vodja šole Damijan Miklavčič iz Laboratorija za biokibernetiko na fakulteti je povedal, da "interes za šolo in elektroporacijo raste". "Vsako leto pa smo priča novim aplikacijam, o katerih pred 20 leti nismo niti razmišljali," je dodal.

V času šole bo izšla tudi druga, dopolnjena izdaja knjige Electroporation-Based Technologies and Treatments (Tehnologije in postopki, ki temeljijo na elektroporaciji), ki predstavlja eno temeljnih gradiv za študente in udeležence šole EBTT, saj so v njej zbrane vsebine o uporabi elektroporacije od področja temeljnih raziskav, uporabe v biologiji in medicini. Knjiga je prvič izšla leta 2019 v angleškem jeziku, prevedena je še v španščino in portugalščino.

Šole, ki ponuja celovit pogled na elektroporacijo in različne, predvsem biomedicinske aplikacije in klinične rabe elektroporacije, se je v vseh letih udeležilo že več kot 1000 udeležencev iz 45 držav sveta. Poleg 20. obletnice šole okroglo 60. obletnico letos obeležuje tudi Laboratorij za biokibernetiko, ki tudi zagotavlja kader, opremo in laboratorije za izvedbo praktičnega dela šole.