STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V okviru Mreže znanja 2023 tudi Dan odprte znanosti in prvi nacionalni dogodek občanske znanosti

Ljubljana, 14. novembra - V organizaciji Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes) se danes začenja vsakoletna konferenca Mreža znanja, na kateri se bodo med drugim dotaknili tem o umetni inteligenci, odprti znanosti in superračunalništva. V sklopu konference bo potekal tudi Dan odprte znanosti 2023 in prvi nacionalni dogodek občanske znanosti.

Ljubljana. Konferenca Mreža znanja 2022. Foto: arhiv Akademske in raziskovalne mreže Slovenije

Ljubljana.
Konferenca Mreža znanja 2022.
Foto: arhiv Akademske in raziskovalne mreže Slovenije

Ljubljana. Konferenca Mreža znanja 2022. Foto: arhiv Akademske in raziskovalne mreže Slovenije

Ljubljana.
Konferenca Mreža znanja 2022.
Foto: arhiv Akademske in raziskovalne mreže Slovenije

Program konference, ki bo potekala v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons, bo po navedbah organizatorjev celovito zajel področja digitalizacije, ki skozi velika vrata vstopajo v raziskovanje in izobraževanje.

"V letošnjem letu se ne bomo mogli izogniti vseprisotni umetni inteligenci, virtualni in obogateni resničnosti in drugim tehnologijam, ki (ne)povabljene pronicajo v naš vsakdan in v šolske klopi. Po eni strani zaradi tega slutimo prej nepredstavljive možnosti napredka, po drugi strani pa se tudi izzivi prelivajo iz stvarnega v digitalno," so navedli v sporočilu za javnost. Poseben poudarek bodo zaradi tega posvetili tudi problematiki spletnega nasilja v šolah, ki ima velikokrat še kako resnične posledice v (ne)digitalnem svetu.

V sklopu konference Mreža znanja se danes začenja tudi letošnji dvodnevni nacionalni dogodek Evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC) Dan odprte znanosti 2023. Ta bo med drugim osvetlil prihodnost EOSC, spremembe vrednotenja znanosti ter avtorske pravice v luči odprte znanosti. Kot so sporočili, bodo posebno pozornost namenili rešitvam na področju nacionalne infrastrukture za odprto znanost. V okviru programa bo v sredo potekal tudi prvi nacionalni dogodek Dan občanske znanosti z naslovom Odkrivaj, sodeluj, raziskuj.

Kot so zapisali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, dogodek predstavlja priložnost za raziskovalce, občane in vse, ki jih zanima področje občanske znanosti, da se srečajo, izmenjajo izkušnje in oblikujejo vizijo za prihodnost tega dinamičnega področja. Udeleženke in udeleženci bodo med drugim lahko prisluhnili uvodnemu predavanju Margaret Gold z Univerze v Leidnu, ki bo predstavila odnose in razmerja med odprto znanostjo in občansko znanostjo ter t.i. štiri valove gibanja od globalnega do lokalnega, ter se seznanili s projektom integracije občanske znanosti v načrtovanje urbanih prostorov. Projekt bosta predstavili nedavna prejemnica ERA podoktorskega projekta Sanela Pansinger in njena mentorica Lucija Ažman Momirski z Univerze v Ljubljani.

Na dogodku bodo predstavljeni primeri občanske znanosti in dobrih praks v Sloveniji, v okviru katerih bodo občanski raziskovalci predstavili svoje delo in prikazali, da je občanska znanost tudi v Sloveniji že "dobro uveljavljena in živahna raziskovalna praksa", so še zapisali na ministrstvu.

V sklopu konference bo potekala tudi najava vseslovenskega hackathona, katerega namen bo združevanje dveh prepletenih področij, to sta odprta znanost in superračunalništvo. V programu letošnjega Dneva slovenskega superračunalniškega omrežja, ki bo potekal v četrtek, pa bodo predstavili Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje ter aktualno dogajanje na področju superračunalništva v Sloveniji in Evropi. Pozornost bodo namenili tudi aktivnostim Nacionalnega kompetenčnega centra za superračunalništvo SLING v sklopu projekta EuroCC 2.

Predstavili bodo tudi primere iz prakse. Tako bodo uporabnost superračunalniške infrastrukture na konkretnih primerih iz industrije in raziskovanja predstavili štirje predavatelji z različnih področij.