STAznanost

Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana obeležuje 20-letnico delovanja

Ljubljana, 27. junija - Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana letos praznuje 20. obletnico svojega delovanja. Osrednja slovesnost je 20. junija potekala na Institutu Jožef Stefan, vrhunec praznovanja pa bo petkovo odprtje razstave fotografij Arneja Hodaliča in Katje Bidovec na Gallusovem nabrežju v Ljubljani z naslovom 20 let napredka v znanju in inovacijah.

MPŠ je leta 2004 ustanovil Institut Jožef Stefan (IJS) v sodelovanju z gospodarskimi partnerji Gorenjem, Kolektorjem, Salonitom (Alpacem) in Slovenskim zavarovalnim združenjem, in sicer z namenom, da bi znanstvene dosežke približali uporabnikom, so v sporočilu za javnost zapisali na MPŠ.

V letih od ustanovitve je sicer na MPŠ doktoriralo 530 in magistriralo 117 študentov. Študentje, ki trenutno opravljajo doktorske in magistrske študije, prihajajo iz 45 držav od sosednje Italije do Kolumbije in Brazilije, so navedli.

Kot so dodali, MPŠ sledi načelu, da omogoča študij v praksi in se s programom prilagaja aktualnim potrebam družbe in gospodarstva. Študentom omogoča dostop do naprednih raziskovalnih infrastruktur na IJS, Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije (IMT) ter Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) ter v centrih odličnosti. Podiplomska šola izobražuje na štirih znanstvenih področjih - nanoznanosti in nanotehnologije, informacijske tehnologije, ekotehnologije in senzorske tehnologije.

Ob jubileju se je dekanja MPŠ Milena Horvat zahvalila pobudnikoma za ustanovitev MPŠ, akademiku Robertu Blincu in akademiku Vitu Turku. "Zavezani smo vrhunski kakovosti izobraževanja, okrepljeni z mednarodnim značajem in interdisciplinarnim pristopom. Naša dolgoročna strategija si prizadeva predvsem utrditi kakovost šole ter prispevati k večji vlogi znanosti in visokih tehnologij v razvoju družbe, kar pomembno prispeva k gospodarski moči in harmoničnemu družbenemu razvoju," je dejala.

Predsednik Alumni kluba Rok Novak, ki je na MPŠ doktoriral pred kratkim, verjame, da je pristop, ki ga ima MPŠ v resnici "pristop prihodnosti, kjer je veliko teže na individualnem pristopu in hkrati individualni odgovornosti".

20-letnico MPŠ obeležuje z vrsto dogodkov skozi vse leto. Osrednja slovesnost je potekala 20. junija v veliki predavalnici IJS, kjer so podelili nagrade in priznanja ter diplome novim doktorjem, doktoricam, magistrom in magistricam znanosti. Priznanja so prejeli Katarina Bačnik, Arijana Filipić, Rok Novak, Ana Oberlintner in Aljoša Vodopija, priznanje za izjemno strokovno delo pa Marina Dermastia.

Vrhunec praznovanja bo v petek ob 11. uri, ko bodo na Gallusovem nabrežju v Ljubljani odprli razstavo z naslovom 20 let napredka v znanju in inovacijah. Na razstavi bodo izpostavili nekatere dosežke, ilustrirane v slikah fotografov Arneja Hodaliča in Katje Bidovec. Razstava bo na ogled do 29. julija.

Konec poletja na MPŠ načrtujejo še kolesarsko manifestacijo, ko bodo študentje in učitelji šole kolesarili od MPŠ do cilja na severnem delu Ljubljane, ob tem pa z osebnimi merilniki spremljali količino trdnih delcev v zraku. S tem želijo prispevati k osveščanju o vplivu prometa na zdravje prebivalcev in obiskovalcev Ljubljane.