STAznanost

Na prvem nacionalnem dogodku občanske znanosti o pomenu občanske znanosti v sodobnem raziskovalnem okolju

Ljubljana, 15. novembra - V okviru konference Mreža znanja, ki jo organizira Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), in v sklopu Dneva odprte znanosti bo danes potekal prvi nacionalni dogodek Dan občanske znanosti z naslovom Odkrivaj, sodeluj, raziskuj. Na dogodku bodo razpravljali o pomenu, vlogi in prispevku občanske znanosti v sodobnem raziskovalnem okolju.

Kot je za STA dejala ambasadorka občanske znanosti na evropskem projektu občanske znanosti (ECS) Zarja Muršič, je glavni namen dogodka predstaviti, kaj občanska znanost je, čemu služi, komu je namenjena in kdo vse ima lahko od nje koristi.

Po njenih besedah lahko občanska znanost znanstveno raziskovalno področje zelo dobro približa splošnim javnostim, saj jim omogoča vključenost v proces raziskovanja od trenutka, ko se oblikuje raziskovalno vprašanje, izbere ali oblikuje metode raziskovanja do zbiranja podatkov in kasneje analiziranja končnih rezultatov. "Vsak občanski raziskovalec je torej soudeležen pri oblikovanju same raziskave, kar ima pomemben vpliv na družbeno sprejemanje znanosti," je poudarila Muršič.

Občanska znanost je, kot je dejala, v veliko korist tudi samim znanstvenikom, saj na ta način med drugim lahko bolje spoznajo morebitne težave, vprašanja, ki se pojavljajo v javnosti, nenazadnje pa je koristna tudi za oblikovalce politik, ki lahko s pomočjo občanskih raziskovalcev izvedo, kaj so na primer ključne težave v nekaterih urbanih okoljih, na podlagi tega pa sprejmejo ustrezne politike, ki stremijo k izboljšanju okolja, v katerem živimo.

Današnji dogodek tako predstavlja priložnost za raziskovalce, občane, odločevalce in vse, ki jih zanima področje občanske znanosti, da se srečajo, izmenjajo izkušnje in oblikujejo vizijo za prihodnost tega dinamičnega področja.

V središču dogodka bo poglobljena razprava o pomenu, vlogi in prispevku občanske znanosti v sodobnem raziskovalnem okolju. Poseben poudarek bo namenjen raziskovanju možnosti za organiziranje mreže občanske znanosti, analizi trenutnih trendov v mednarodnih organizacijah ter integraciji občanske znanosti v širši kontekst odprte znanosti.

Predstavili bodo različne inovativne prakse in projekte, ki bodo služili kot primeri uspešnega vključevanja občanov v raziskovalne procese. Udeleženci bodo imeli priložnost slišati in razpravljati o praktičnih izboljšavah in inovacijah, ki so bile uvedene v različnih projektih občanske znanosti.

Med drugim bodo lahko prisluhnili uvodnemu predavanju Margaret Gold z Univerze v Leidnu, ki bo predstavila odnose in razmerja med odprto znanostjo in občansko znanostjo ter t.i. štiri valove gibanja od globalnega do lokalnega, ter se seznanili s projektom integracije občanske znanosti v načrtovanje urbanih prostorov, ki ga bosta predstavili nedavna prejemnica ERA podoktorskega projekta Sanela Pansinger in njena mentorica Lucija Ažman Momirski z Univerze v Ljubljani.

Na dogodku bodo predstavljeni primeri občanske znanosti in dobrih praks v Sloveniji, v okviru katerih bodo občanski raziskovalci predstavili svoje delo. "Upam, da bo ta prvi dogodek občanske znanosti spodbuda tudi za naslednje leto, da organiziramo drugi dan občanske znanosti," je povedala Zarja Muršič.

Današnji dogodek se bo v prostorih hotela Four Points by Sheraton Ljubljana pričel ob 9. uri. Dogodek se bo odvil v okviru Arnesove konference Mreže znanja in tripartitnega dogodka Evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC) Dan odprte znanosti. Potekal bo tudi v soorganizaciji ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Centralne tehniške knjižnice UL.