STAznanost

Znanih je deset nominirank za Inženirko leta 2023

Ljubljana, 16. novembra - Znanih je deset nominirank za Inženirko leta 2023, ki predstavljajo potencial, da so s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. V okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo! letos poteka že šesti izbor, dobitnico naziva pa bodo razglasili slavnostni prireditvi 16. januarja v Cankarjevem domu.

Kot so sporočili organizatorji, je namen izbora čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. Tudi letošnje glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost glede na izobrazbo, starost, organizacijo oz. zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev.

Po besedah urednice projekta Inženirke in inženirji bomo! Metke Škofic so na razpis tokrat prejeli 37 prijav. "Skupno imamo v šestih letih tako že 215 kandidatk za nominacijo Inženirka leta," je poudarila. Kot je še pojasnila, kandidatke prihajajo večinoma iz industrije, predvsem iz razvojno naravnanih podjetij, pa tudi iz akademskih krogov in raziskovalnih institucij. "Za razliko od preteklih let so letos med prijavljenimi kandidatkami prevladovale inženirke računalništva in informatike. Kar 11 jih je bilo. Sledilo je področje strojništva, elektrotehnike, kemije in smeri naravoslovno tehniške fakultete," je predstavila strukturo kandidatk.

Med nominiranke za Inženirko leta 2023 so uvrščene vodja laboratorija v podjetju Structum Anka Ilc, raziskovalno razvojna inženirka v podjetju Filc Jelena Vasiljević, svetovalka za kibernetsko varnost v podjetju NIL Kristina Batistič, strokovna sodelavka za varnost in kakovost živil v proizvodnji svežih izdelkov v podjetju Ljubljanske mlekarne Leja Prezelj, razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb v družbi Petrol Ljupka Vrteva, vodja skupine za IT koordinacijo v družbi A1 Sloveni Nina Krmac, samostojna razvojna inženirka za inovacije v družbi Iskraemeco Nina Seifert, vodja validacij v aseptični enoti v Lek farmacevtski družbi Petra Osojnik, inženirka za robotiko in avtomatizacijo v podjetju Proris ter asistentka in raziskovalka na FERI Univerze v Mariboru Saša Stradovnik in podatkovna znanstvenica v podjetju Outbrain Simona Kek.

Predstavitve nominirank so na voljo na spletni strani izbora https://inzenirka-leta.si/predstavitev-nominirank/.

Aktualna Inženirka leta 2022 je letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika Rosana Kolar, ki je naziv in priznanje prejela iz rok predhodnice Nataše Kovačević, vodje projektov na oddelku za raziskave v podjetju Kolektor Mobility.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo! ter poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji.