STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na katedri za družinsko medicino pripravili učbenik s področja geriatrije

Ljubljana, 19. novembra - Na katedri za družinsko medicino ljubljanske medicinske fakultete so za zdravstvene strokovnjake, ki prihajajo v stik s starostniki, pripravili poseben učbenik. Verjamejo, da bo ta prispeval k razumevanju problematike obravnave starejših, ki postajajo vse pomembnejši del družbe.

Učbenik Izbrana poglavja iz geriatrije je namenjen študentom medicine, pa tudi specializantom in specialistom različnih kliničnih strok, ki se srečujejo s starostniki.

Skupno 19 avtorjev obravnava teme, vezane na simptome, sindrome ali stanja, s katerimi se srečujejo pri obravnavi starejših. Med drugim pišejo o nujnih stanjih pri starostnikih, kognitivnih motnjah, posebnostih okužb pri starejših, pa tudi o sporazumevanju s starejšimi ter o problematiki zlorab in zanemarjanja starejših.

Kot je za STA pojasnila ena od avtoric Nena Kopčavar Guček, strokovne literature s tega področja zelo primanjkuje, zato so se na katedri za družinsko medicino odločili za pripravo učbenika. Predstavitev knjige pa so umestili v vsakoletno izobraževanje za mentorje v družinski medicini.

Po besedah Kopčavar Guček se morda v družinski medicini največkrat srečujejo s starostniki. Specialisti družinske medicine so tudi tisti, ki delajo v domovih za starejše. A so starejši oskrbovanci vseh kliničnih oddelkov, z njimi prihajajo v stik tudi študenti.

Pojasnila je, da gredo v okviru predmeta na katedri za družinsko medicino študenti prvega letnika na svoj prvi pogovor s pacientom v dom. Od leta 2020 je v šestem letniku tudi predmet geriatrija. Specializacija iz geriatrije v Sloveniji še ne obstaja, obstaja pa podiplomski tečaj iz geriatrije pri zdravniški zbornici. Je pa Kopčavar Guček prepričana, da bodo glede na trend v populaciji še potrebne prilagoditve, in sicer v vseh strokah.

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se je število zavarovancev, starejših od 65 let, v 20 letih povečalo za 49,9 odstotka. Kot so navedli v zdravniški zbornici, predstavlja delež pacientov, starejših od 70 let, v številu vseh obravnav v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor 30 odstotkov v specialističnih obravnavah in 34 odstotkov hospitalne dejavnosti.