STAznanost

Začenja se dvodnevni nacionalni dogodek Dan Aris 2023

Ljubljana, 21. novembra - V organizaciji Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) se danes začenja dvodnevni nacionalni dogodek Dan Aris 2023: Podpiramo odličnost. Prvi dan bo namenjen predstavitvi novosti Arisa, odprti znanosti, vlogi Evropskega sveta za inovacije ter predstavitvam najvidnejših raziskovalnih dosežkov.

Kot je zapisano na spletni strani Arisa, bodo danes predstavili novosti v okviru dejavnosti Arisa, vlogo Evropskega sveta za inovacije pri spodbujanju inovacij v Sloveniji ter spregovorili o izzivih in priložnostih pri implementaciji odprte znanosti v slovenskem znanstvenoraziskovalnem prostoru.

Predstavili bodo tudi najvidnejše raziskovalne dosežke projekta Odlični v znanosti 2023. Gre za projekt, ki ga Aris izvaja v okviru promocije znanosti. Kot navajajo na Arisu, je bilo v letošnji izbor dosežkov, ki bodo predstavljeni v okviru današnjega dogodka, izbranih 19 dosežkov različnih avtorjev s področij naravoslovja in tehnike, družboslovja in humanistike, medicine in biotehnike ter interdisciplinarnih raziskav. Danes bodo tudi slavnostno sprejeli novo generacijo mladih raziskovalcev.

Drugi dan bo potekal v znamenju povezovanja znanstvenoraziskovalnega in inovacijskega ekosistema. Naslovili bodo ključne vidike sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom, predstavili raziskovalne projekte in ciljne raziskovalne programe, ki so se zaključili v letu 2022, ter delili obstoječe dobre prakse, ki prispevajo k napredku na področju znanosti in inovacij.

Dogodek, ki bo danes in v sredo potekal v ljubljanskem Grand Hotelu Union, je namenjen že uveljavljenim raziskovalkam in raziskovalcem kot tudi mlajši generaciji raziskovalk in raziskovalcev ter njihovim mentoricam in mentorjem, prav tako pa vsem deležnikom znanstvenoraziskovalnega in inovacijskega sistema ter drugim zainteresiranim.