STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Ljubljani srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti

Ljubljana, 6. junija - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so danes svečano odprli letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti (Ecsite), ki ga Slovenija gosti prvič. Na njem se bodo predstavili različni strokovnjaki s področja popularizacije in komuniciranja znanosti, ki bodo med drugim tudi razpravljali o pomembnosti povezovanja znanosti z umetnostjo.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so danes svečano odprli letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti, ki ga Slovenija gosti prvič. Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so danes svečano odprli letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti, ki ga Slovenija gosti prvič.
Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so danes svečano odprli letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti, ki ga Slovenija gosti prvič. Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so danes svečano odprli letno srečanje Evropske mreže muzejev in centrov znanosti, ki ga Slovenija gosti prvič.
Foto: Manca Ahčin/STA

Letošnjo konferenco v Sloveniji gosti Zavod za kulturo, umetnost in izobraževanje Kersnikova skupaj z agencijo za konferenčne in kongresne dogodke INK Conferences. Mednarodna konferenca, ki bo trajala vse do sobote, predstavlja enega najpomembnejših srečanj svetovnih strokovnjakov s področja popularizacije ter komuniciranja znanosti, kulture ter projektov povezanih s trajnostnim razvojem, raziskavami in tehnologijo.

Organizatorji pričakujejo okoli 1000 udeleženk in udeležencev. V okviru programa je predvidenih več kot 80 vsebinskih razprav, seminarjev in delavnic. Poleg tega bo potekal tudi razstavno-tematski del konference Business Bistro, program pa bo tokrat prvič podprt tudi z obsežno razstavo pod skupnim naslovom Kreativni trki, na kateri se bodo predstavila dela uveljavljenih umetnikov, ki sodelujejo z letošnjim gostiteljem konference, Zavodom Kersnikova.

Današnje otvoritve se je med drugim udeležil državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Jure Gašparič, ki je poudaril pomembnost povezovanja med raziskavami in inovacijami, znanostjo in politiko ter spodbujanja znanstvenega komuniciranja in zaupanja v znanost.

Kot je dejal, ima znanstveno raziskovanje v Sloveniji dolgo tradicijo, članstvo v EU pa ji je omogočilo, da svoje znanstveno raziskovanje razširi tudi izven svojih meja. Kot pomembni je izpostavil predvsem sodelovanji v Evropski organizaciji za jedrske raziskave Cern in Evropski vesoljski agenciji (Esa).

Današnji dogodek je zaokrožil skupinski nastop robotskih eksoskeletov kanadskih umetnikov Louisa-Philippa Demersa in Billa Vorna. Po besedah umetniškega direktorja Galerije Kapelica Jurija Krpana je povezovanje znanosti z umetnostjo zelo pomembno, zato bodo na letošnji konferenci v dveh plenarnih predavanjih nastopili trije vizionarji s področja znanosti in umetnosti, ki bodo udeležence navdihovali s svojimi deli.

Na prvem plenarnem predavanju bodo gostili profesorja medijskih umetnosti in znanosti na MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab ter sodirektorja Centra za bioniko K. Lisa Yang na MIT Hugha Herra in umetnico Ano Rajčević, ki je nedavno postala strokovna sodelavka v raziskovalni skupini Hugha Herra na MIT. Na drugem plenarnem predavanju pa bodo gostili profesorico digitalne kulture in soredaktorico Centra za digitalno pripovedništvo, norveškega centra raziskovalne odličnosti, Jill Walker Rettberg.

Dogodki v okviru konference se bodo odvijali na Gospodarskem razstavišču, prav tako pa na Ljubljanskem gradu, v kulturnem središču Rog, v prostorih SAZU in Zavoda Kersnikova.

Konferenca Escite je najpomembnejše letno srečanje mednarodne mreže muzejev in centrov znanosti Ecsite s sedežem v Bruslju, ki združuje več kot 320 organizacij. Slovenija kot članica Ecsite gosti prvič, hkrati pa jo prvič gosti tudi organizacija s področja kulture, ki si je zaupanje mreže pridobila s svojim mednarodno prepoznavnim delovanjem na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologij in družbe.