STAznanost

Roman Kuhar prejemnik nagrade mentor leta 2023

Ljubljana, 21. maja - Društvo Mlada akademija je na Institutu Jožef Stefan (IJS) podelilo že 15. nagrado mentor leta. Prestižni naziv mentor leta 2023 je prejel Roman Kuhar s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nagrade za finaliste so prejeli Urban Sedlar, Matej Butala, Damjan Vavpotič in Mojca Plesničar, so sporočili organizatorji.

Za nagrado je Romana Kuharja predlagal njegov doktorski študent Rok Smrdelj. Kot piše v strokovni obrazložitvi, je Kuhar kot mentor z raziskovalnim načrtom študenta vodil do uspešnega zaključka doktorskega študija, med katerim je študent objavil več znanstvenih člankov. Prijavitelj je izpostavil tudi mentorjevo človeško plat, med drugim spodbujanje ravnotežja med delom in prostim časom ter svarila pred "akademsko točkomanijo".

Na letošnji razpis za nagrado je sicer prispelo 73 vlog, od tega 72 veljavnih. Med njimi je bilo 44 odstotkov nominirank in 56 odstotkov nominirancev. Kar 77 odstotkov nominirancev glede na raziskovalno področje pa je prihajalo iz naravoslovja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Večina nominirancev, 39, prihaja z Univerze v Ljubljani, sledi jih šest z Univerze v Mariboru, štirje z Inštituta Jožef Stefan, trije z Univerze na Primorskem in po dva s Kemijskega inštituta, ZRC SAZU in Zavoda za gradbeništvo.

Priznanje mentor leta je namenjeno promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks, pa tudi osebnemu priznanju posameznih dobrih mentorjev. V društvu, ki vsako leto ob podpori Javne agencije RS za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost podeljuje nagrade, si prizadevajo, da bi se to priznanje uveljavilo kot stalnica v slovenskem raziskovalnem prostoru.

Prireditev je letos potekala na Institutu Jožef Stefan, od koder prihaja lanskoletni zmagovalec Luka Snoj.