STAznanost

V angleškem Bathu v osmih letih našteli 1250 novih vrst insektov

London, 25. novembra - Prostovoljci in strokovnjaki so na 37 hektarjev veliki mestni kmetiji v britanskem mestu Bath v zadnjih osmih letih odkrili 1250 novih vrst insektov. Pri tem so zabeležili 30 vrst insektov, ki so bili na območju prej prisotni le poleti, zdaj pa so celo leto. Spremembe pripisujejo segrevanju ozračja, je pred dnevi poročal britanski Guardian.

Okoljevarstvenik in aktivist Mike Williams, ki spremlja dogajanje, je pojasnil, da so žuželke in pajkovci pomemben pokazatelj učinkov podnebnih sprememb na naravo. "Pajki so klasičen primer tega, saj se zaradi kratke življenjske dobe in mobilnosti odzivajo na spremembe vremena," je navedel.

Na kmetiji so pred tremi leti prvič opazili osatega pajka, ki je v okolici vse pogostejši. V zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja so denimo lahko tega pajka našli le na južnih obalah Anglije, v Dorsetu.

"Vse, kar vidim, me fascinira in žalosti. Naše raziskave o divjih živalih kažejo, da podnebne spremembe niso nekaj, kar se bo zgodilo v daljni prihodnosti. Čričke na travnikih Batha lahko slišite le v zadnjih dvajsetih letih. Njihovi glasovi so jasen pokazatelj podnebnih sprememb," je še opozoril Williams, ki je bil v preteklosti tudi strokovni okoljski svetovalec organizacij, kot sta Natural England in National Trust.

Med novince v Bathu poleg osatih pajkov in čričkov sodijo tudi črtasti medvedki (vrsta metulja).