STAznanost

Srebrna značka iSpace potrditev uspešnega dela slovenskega digitalnega inovacijskega stičišča 4PDIH

Ljubljana, 25. novembra - Na forumu European Big Data Value Forum (EBDVF 2023), ki je konec oktobra potekal v Valenciji, so v okviru razpisa za značko iSpace podelili nagrade digitalnim inovacijskim stičiščem. Srebrno značko je pridobil 4PDIH, ki deluje znotraj Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Valencija. 4PDIH, ki deluje pod okvirom Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je na forumu EBDVF 2023 prevzel nagrado za srebrno značko iSpace. Foto: Tjaša Jereb

Valencija.
4PDIH, ki deluje pod okvirom Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je na forumu EBDVF 2023 prevzel nagrado za srebrno značko iSpace.
Foto: Tjaša Jereb

Kot so sporočili s fakultete, je 4PDIH srebrno značko pridobil že ob prvi prijavi, kar po njihovem mnenju potrjuje kvaliteto podpore malim in srednje velikim podjetjem, ki razvijajo podatkovno usmerjene inovacije.

Naziv iSpace združuje inovacijska stičišča, ki povezujejo podatkovne vire, tehnologije umetne inteligence in kompetence za podporo podatkovno usmerjenim inovacijam majhnih in srednje velikih podjetij. Nastal je pod okriljem organizacije Big Data Value Association (BDVA) z namenom povezovanja podobnih iniciativ in zagotavljanja nivoja kvalitete evropskih podatkovno usmerjenih inovacijskih centrov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, tokratne prejemnike iSpace značk združuje sodelovanje pri podpori eksperimentom podjetij na projektu EUHUBS4DATA, ki se je začel leta 2020 z namenom oblikovanja ekosistema digitalnih inovacijskih stičišč s katalogom podatkovnih zbirk, storitev na področju podatkovnega inoviranja ter spodbujanja podatkovno usmerjenih inovacij. S svojim poslanstvom pa bo nadaljeval tudi po zaključku projekta v obliki Evropske federacije.

Predstavnica 4PDIH Tjaša Jereb je med zahvalnim govorom ob prejemu iSpace nagrade na slovesni podelitvi dejala, da sta bili podpora ekosistema in medevropsko sodelovanje eni izmed ključih izpostavljenih prednosti sodelovanja tako na projektu EUHUBS4DATA, kot tudi v prihajajoči federaciji za digitalna inovacijska stičišča. Za 4PDIH je nagrada poleg tega tudi potrdilo, da je njihovo delo, in sicer povezovanje javnih in zasebnih iniciativ ter spodbujanje inovacij in digitalizacije, korak v pravo smer.

Na forumu EBDVF je tekom tridnevnega programa poleg slavnostne podelitve nagrad iSpace potekala tudi vrsta delavnic in predavanj na temo različnih aspektov podatkovnih in AI inovacij. Srečali so se tudi predstavniki podjetij, ki so bila v začetku leta uspešna na tretjem javnem razpisu projekta EUHUBS4DATA in so v novembru zaključila z eksperimenti. Med udeleženci sta bili tudi slovenski podjetji, Proventus d .o .o. in Elmibit. d. o. o., ki sta pod mentorstvom 4PDIH in sodelujoč z digitalnimi inovacijskimi stičišči iz vseh koncev Evrope od sredine februarja intenzivno delali na svojih eksperimentih ter razvili rešitve, ki bodo izboljšale njihove obstoječe produkte.