STAznanost

Na ljubljanski fakulteti za šport poudarili pomembnost ustrezne gibalne oskrbe za starejše

Ljubljana, 9. maja - Ustrezna gibalna oskrba vpliva na kakovostno bivanje starejših, so danes na posvetu na ljubljanski Fakulteti za šport poudarili strokovnjaki. Predstavili so aktivnosti raziskovalno-razvojnega centra za socialne inovacije za aktivno in zdravo staranje, sistem spremljanja telesne zmogljivosti SLOfit in program gibanja v vodi za seniorje.

Ljubljana, Fakulteta za šport Univerza v Ljubljani. Vadba v vodi za seniorje. Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana, Fakulteta za šport Univerza v Ljubljani.
Vadba v vodi za seniorje.
Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana. Fakulteta za šport. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fakulteta za šport.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Univerza v Ljubljani (UL) je ob podpori partnerjev v projektu SI4CARE, ki se je zaključil leta 2023, ustanovila multidisciplinarni raziskovalno-razvojni center za socialne inovacije za aktivno in zdravo staranje. Center spodbuja zavezo k iskanju in zagotavljanju novih rešitev ter sodobnih konceptov za aktivno in zdravo staranje v državah jadransko-jonske regije (Adrion).

Kot je danes na posvetu o gibalni obravnavi starejših poudaril koordinator centra na UL in profesor na Ekonomski fakulteti UL Vlado Dimovski, center predstavlja platformo, ki združuje različne discipline, glavni namen pa je s predstavitvami različnih znanstvenih raziskav spodbujati inovacije na področju aktivnega in zdravega staranja prebivalstva. "S centrom želimo nasloviti izzive staranja prebivalstva. Vemo, da se starosti ne moremo izogniti, lahko pa se nanjo prilagodimo in izboljšamo produktivnost v starejših letih ter nenazadnje kvaliteto življenja," je poudaril.

Želi si, da bi ustanovljeni center ob širši podpori postal evropski center znanja, ki bi predstavljal platformo izmenjevanja in oblikovanja skupnih projektov različnih partnerjev ter da bi navsezadnje projekte in ostale aktivnosti prenesel v prakso. "Ljudi, še posebej starejše, je potrebno spodbujati h gibanju, ustrezno pa je treba izkoristiti tudi športne rekvizite in športne prostore, ki bi bili primerni za starejše. Današnji dogodek na Fakulteti za šport je odličen primer, kjer strokovnjaki izmenjujejo svoja znanja, obenem pa jih prenašajo tudi v praktično uporabo," je dejal.

Na fakulteti so danes namreč predstavili programe prenosa znanstvenih spoznanj, ki jih na tem področju fakulteta izvajajo s partnerji. Starejši so tako lahko sodelovali pri programu spremljanja telesne zmogljivosti SLOfit odrasli. V ta namen so izvajali prilagojene športne aktivnosti, kot je hoja med ovirami, strokovnjaki pa so merili njihovo telesno pripravljenost.

Kot je predstavil vodja raziskovalne skupine SLOfit na Fakulteti za šport Gregor Jurak, je namen sistema SLOfit odrasli, da starejši na podlagi poročil, ki jih dobijo kot povratno informacijo po meritvah, spoznajo, katere sestavine telesne zmogljivosti bi morali izboljšati za zmanjšanje zdravstvenega tveganja, in se vključijo v ustrezne vadbene programe.

Za čim večjo uporabnost SLOfit podatkov so nadgradili tudi aplikacijo Moj SLOfit, s katero lahko odrasli dostopajo do svojih SLOfit podatkov.

V sklopu programa so na fakulteti predstavili tudi vadbo v vodi za seniorje. "V ta program so vključene različne plesne aktivnosti, vadbe za moč. Treniranje v vodi pa je še posebej pomembno za krepitev občutka za ravnotežje. Največ poškodb pri starejših pride namreč ravno zaradi izgube ravnotežja," je opozoril predstojnik Inštituta za šport Boro Štrumbelj. Kot je poudaril, je pomemben vidik programa poleg telesne aktivnosti tudi druženje med starejšimi.

Današnji dogodek sta soorganizirali Fakulteta za šport UL in Ekonomska fakulteta UL.