STAznanost

Slovenija in Indija v globalno zavezništvo za znanost in upravljanje porečij

Ljubljana, 24. novembra - Slovenija je na podlagi uspešnega delovanja slovenskega mikrosatelita Nemo-HD na povabilo Indije v New Delhiju podpisala listino o ustanovnemu članstvu Globalnega zavezništva za znanost in upravljanje porečij. Krepitev sodelovanja s petim največjim svetovnim gospodarstvom je zelo pomembna, zlasti ko gre za znanost, so zapisali na ministrstvu.

V New Delhiju sta potekali mednarodni konferenci o uporabi znanosti in tehnologij pri upravljanju porečij in prilagajanju klimatskim spremembam, ki sta se ju udeležila tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič in vodja Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič.

V centru so razvili več uspešnih tehnoloških demonstracij z uporabo mikrosatelita Nemo-HD, ki denimo omogoča zelo natančne posnetke porečnih ekosistemov iz vesolja. S satelitom so že uspešno posneli porečja Soče, Save, Drine in Donave.

Posnetki Nemo-HD po pojasnilih ministrstva med drugim omogočajo vrednotenje okoljskih obremenitev rek. Nove tehnologije zdaj prenašajo in preizkušajo v Indiji v sodelovanju s Centrom za upravljanje in preučevanje reke Ganges, ki deluje na Inštitutu za tehnologije v Kanpurju.

Indijski center za revitalizacijo reke Ganges je Center odličnosti Vesolje-SI povabil k sodelovanju v mednarodni pobudi Twinning of Rivers, ki so ga zagnali na mednarodni konferenci.

"Znotraj projekta bodo upravljalce 22 svetovnih porečij povezali z razvijalci znanstveno-tehnoloških rešitev, med katerimi je zdaj še Center odličnosti Vesolje-SI. To je velik uspeh za slovensko znanost. Sodelovanje je namenjeno upravljanju čezmejnih porečij in njihovih najobčutljivejših območij od izvira do morja v Evropi, Aziji, Afriki, Severni in Južni Ameriki ter na Karibih," so Papiča povzeli na ministrstvu.

Povabilo k sodelovanju je pozdravil tudi Rodič. "Zelo veseli in počaščeni smo, da nam je pobudnik globalne koalicije porečij zaupal vodilno vlogo pri razvoju mikrosatelitskih misij in digitalnih modelov za podporo upravljalcem porečnih ekosistemov. To nam bo omogočilo, da slovensko znanje povežemo in oplemenitimo z velikimi potenciali in ambicioznostjo Indije na svetovni ravni," je dejal.

Ob robu konferenc se je Papič sestal tudi s predstavniki indijske vlade. Z indijskim ministrom za novo in obnovljivo energijo Rajem Kumarjem Singhujem ter glavnim svetovalcem za znanost indijske vlade Ajayem Kumarjem Soodom je govoril o možnostih poglobljenega sodelovanja med Slovenijo in Indijo na področju znanosti in raziskav ter predstavil nov slovensko-japonski projekt vodikovih tehnologij, pri katerem sta oba sogovornika izrazila zanimanje za sodelovanje.

Z generalnim direktorjem misije Čisti Ganges Asokom Kumarjem in sekretarko indijskega ministrstva za vode Debashree Mukherjee pa je pogovor potekal o rezultatih projekta revitalizacije reke Ganges in načinih, s katerimi bi lahko Slovenija prek mikrosatelita Nemo-HD pomagala spremljati stanje okolja v porečju Gangesa v prihodnosti.