STAznanost

Griša Močnik pred COP28: Brez izločitve nekaterih deležnikov nov dogovor ne bo mogoč

Nova Gorica/Dubaj, 27. novembra - Brez izločitve deležnikov z jasnimi konflikti interesov, ki kršijo dosedanje dogovore, nov dogovor ne bo mogoč, je o pričakovanjih pred prihajajočo podnebno konferenco COP28 za STA povedal fizik in vodja Centra za raziskave atmosfere na novogoriški univerzi Griša Močnik. Kot opozarja, so pogajalski proces "ugrabili proizvajalci fosilnih goriv".

Kot je izpostavil Močnik, na letošnji podnebni konferenci, ki se začenja v četrtek v Dubaju, sprejetja zavez, ki bi pospešile izvajanje trenutno načrtovanih ciljev, ne gre pričakovati.

Ob tem je opozoril, da projekcije Programa ZN za okolje (UNEP) kažejo, da smo z obstoječimi obljubami na poti do tega, da se bo ozračje do 2050 segrelo za dve stopinji Celzija in da trenutni ukrepi niso dovolj. Podatki ZN prav tako govorijo o tem, da bodo emisije v 2030 za dva odstotka nižje kot v 2019, namesto da bi upadle za 43 odstotkov, kolikor bi potrebovali za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija od predindustrijskega obdobja.

"Zgleda, da so države zelo glasne z obljubami, ko se začnemo pogovarjati o ukrepih, pa zavlada tišina. Da do tega ne pridemo, je grozljivo, saj bodo zaradi zamud potrebni dražji in bolj radikalni ukrepi," je poudaril Močnik.

Glede samega procesa vsakoletnih podnebnih pogajanj skoraj 200 držav Močnik meni, da so ga "ugrabili proizvajalci fosilnih goriv in države, ki ne želijo najti alternativ".

"Med pogajanji zavlačujejo, s čimer zamikajo zmanjšanje emisij in prestavljajo rešitve v megleno prihodnost. S tem dražijo ukrepe in nas silijo k temu, da bodo ukrepi radikalnejši in sprejeti predvsem na ramenih najrevnejših," je posvaril.

V luči podatka, da en odstotek najbogatejših Zemljanov izpusti v ozračje toliko ogljikovega dioksida kot 66 odstotkov najrevnejših ljudi, je po Močnikovih besedah "jasno, kdo mora plačati ukrepe".

Proizvajalci fosilnih goriv prav tako po mnenju sogovornika zavajajo s trditvami o nujnosti vloge fosilnih goriv med prilagajanjem na podnebne spremembe. Kot je opomnil Močnik, imajo Združeni arabski emirati, ki so letošnji gostitelji podnebnega vrh COP28, najambicioznejše načrte glede povečanega črpanja nafte in plina. Znanstveniki so na drugi strani z različnimi modeli potrdili, da kakršnokoli povečanje črpanja fosilnih goriv ni sprejemljivo z doseganjem omejitve globalnega segrevanja na dve oziroma 1,5 stopinje Celzija.

Močnik je prepričan, da brez izločitve deležnikov z jasnimi konflikti interesov, ki kršijo dosedanje dogovore, nov dogovor ne bo mogoč. V vmesnem času pa lahko EU, kot je izpostavil, začne z izvajanjem ambicioznejše podnebne politike in ob tem uvede denimo davek na dodane izpuste ogljikovega dioksida, s katerim bi obdavčila izdelke in poskrbela, da se v EU uvažajo izdelki z najnižjimi izpusti.