STAznanost

Na slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani podelili najvišja priznanja univerze

Ljubljana, 28. novembra - Na današnji slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani (UL) so v okviru Tedna univerze podelili najvišja priznanja univerze. Častna doktorja UL sta postala kozmolog Uroš Seljak z Univerze Berkeley in filozof Jean Greisch s Katoliškega inštituta v Parizu, častni senator pa je postal slovenist Michael Biggins z Univerze Washington v Seattlu.

Na slavnostni seji senata UL, ki je opoldne potekala v prostorih univerzitetnega rektorat, je zbrane nagovoril rektor Gregor Majdič. Dejal je, da "ima UL osrednjo vlogo pri nadaljnjem razvoju Slovenije, saj lahko le znanje zagotovi, da se bo Slovenija približala najbolj razvitim državam ter zagotovila blaginjo vsem prebivalkam in prebivalcem". Majdič je v uvodnem nagovoru čestital prejemnikom in prejemnicam priznanj in izpostavil, da je UL po njihovi zaslugi "nedvomno najboljša slovenska univerza".

Slavnostni govorec Alojz Ihan, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete UL je opozoril, da "na univerzi vedno znova poudarjajo pomen zaupanja v znanost in javno šolstvo, s katerima lahko prebrodimo in preživimo tudi najhujše krize, kot so pandemije nalezljivih bolezni ali naravne nesreče". Ihan je izpostavil tudi, da je temelj življenja v človeški skupnosti zaupanje in ob tem poudaril pomembnost zaupanja v znanost, ki je po njegovih besedah še vedno na preizkušnji.

Častna doktorja Uroš Seljak in Jean Greisch sta se ob podelitvi priznanj vpisala v knjigo častnih doktorjev UL.

Teoretični astrofizik in kozmolog Uroš Seljak z Univerze Berkeley v Kaliforniji je najbolj znan po raziskavah kozmičnega prasevanja, kopičenja galaksij in gravitacijskega lečenja. Njegov opus obsega okoli 200 izvirnih člankov in ima v strokovni javnosti izjemno težo. Zelo dejaven je v ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji. Seljak se je ob podelitvi zahvalil svoji matični univerzi UL. "Pomembno je, da se želja po odkrivanju novega začne čim prej in da študentje sami spoznajo umetnost raziskovanja," je še dodal.

UL je že tretja univerza, ki je luksemburškemu filozofu in teologu Jeanu Greischu s Katoliškega inštituta v Parizu podelila naziv častnega doktorja. Greisch, ki se je v svoji akademski karieri izpopolnil zlasti na področju filozofije religije, je izdal 22 znanstvenih knjig, ki so prevedene v osem jezikov, in več kot štiristo znanstvenih razprav. "Upam, da se bo stoletno tradicija sodelovanja slovenskih učenjakov in Katoliškega inštituta v Parizu nadaljevala tudi v prihodnje. Na ta slavnostni dan imam pravico malce sanjati," je izpostavil Greisch.

Novi častni senator UL Michael Biggins, ki na oddelku za slovenistiko Univerze Washington v Seattlu predava slovenski jezik, je v svojem nagovoru povedal, da "se je v svoji dolgoletni fascinaciji nad Slovenijo in slovenskim jezikom pomembno izpopolnil, tako osebnostno kot tudi akademsko".

Rektor Gregor Majdič je na slavnostni seji podelil tudi zlate plakete za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja ter za krepitev ugleda UL ter svečane listine za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke.