STAznanost

Pirc Musar: Znanost je gonilna sila razvoja, znanstveniki pa premikajo meje znanja

Ljubljana, 29. novembra - Znanost je gonilna sila razvoja, znanstveniki pa tisti, ki premikajo meje znanja in omogočajo družbeni in gospodarski napredek, je na slovesnosti ob razglasitvi prejemnikov Zoisovih in Puhovih nagrad in priznanj ter ambasadorja znanosti poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot ključnega podpornika znanosti je izpostavila državo.

Slovenske raziskovalke in raziskovalci so izjemni tudi v globalnem okolju, so besede predsednice republike na torkovi slavnostni prireditvi povzeli na spletni strani predsedničinega urada. Ob tem je, kot so navedli, predsednica izrazila zadovoljstvo, da je vlada prepoznala znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost kot ključni za razvoj slovenske družbe in gospodarstva ter jima v prihodnjem letu namenila preko 410 milijonov evrov.

"Znanosti je treba zaupati," je prepričana predsednica republike, a je hkrati opozorila na razraščanje lažne ali psevdo-znanosti. Z negativnim splošnim mnenjem o znanstvenikih v Sloveniji se moramo po mnenju predsednice spopadati skupaj, z izobraževanjem in ozaveščanjem ter s krepitvijo razumevanja, na kakšen način in do katere mere so politike, ki jih sprejemamo, utemeljene na znanstvenih dognanjih.

"Povezovanje znanosti, družbe in ljudi je nujno, če želimo z več medsebojnega razumevanja in sodelovanja obogatiti temeljno znanje in prispevati rešitve, ki koristijo celotni družbi," je prepričana.

Predsednica republike je govor sklenila s čestitko nagrajenkam in nagrajencem ter zahvalo za njihov nesebičen trud ter za upanje, ki ga vzbujajo s svojimi dosežki za boljšo in svetlejšo prihodnost.

Letošnja prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo sta fizik Danilo Zavrtanik in matematik Joso Vukman. Dobitnik Puhove nagrade za življenjsko delo pa je strojnik Jože Vižintin.

Priznanje ambasadorka znanosti za krepitev ugleda slovenske astrofizike v družbi in v mednarodnem merilu je pripadlo svetovno priznani astrofizičarki Maruši Bradač, ki je svojo študijsko pot začela v Sloveniji, nadaljevala pa v Združenih državah Amerike.

Poleg nagrad za življenjsko delo ter priznanja ambasador znanosti so razglasili tudi pet Zoisovih nagrad za vrhunske dosežke, šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke ter eno Puhovo nagrado za vrhunske dosežke. Slednjo je za dosežke v industrijski farmaciji prejel Zdenko Časar iz podjetja Lek.