STAznanost

Google odprl največji center za kibernetsko varnost v Evropi

Malaga, 3. decembra - Ameriški tehnološki velikan Google je v španski Malagi v sredo odprl največji center za kibernetsko varnost v Evropi. V podjetju so ob tem opozorili, da postajajo kibernetski napadi vse bolj pogosti in povzročajo motnje v političnih sistemih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pri podjetju, ki že ima središča za kibernetsko varnost v Münchnu in Dublinu, so pojasnili, da bo center v Malagi gostil strokovnjake, ki gradijo orodja za boj proti kibernetskim grožnjam. Center bo pomagal tudi pri usposabljanju vladnih uradnikov, podjetij in nevladnih organizacij.

Vodja globalnih zadev pri Googlu Kent Walker je novinarjem ob odprtju centra pojasnil, da se je število kibernetskih napadov lani povečalo za 38 odstotkov in da ti postajajo vse bolj agresivni.

"Za boj proti grožnji moramo sodelovati na mednarodni ravni," je dejal.

Podpredsednica Evropskega parlamenta Dita Charanzova je v video nagovoru izpostavila ocene, da se vsak dan prenese približno 230.000 kosov zlonamerne programske opreme.

"Ne dvomimo, da bodo evropske volitve postale tarča zavajajočih informacij in kibernetskega vmešavanja," je dejala.

Google že več let krepi svoje sposobnosti za boj proti kibernetskim grožnjam. Pred desetletjem je kupil zagonsko podjetje VirusTotal s sedežem v Malagi, zdaj pa ponaša z eno največjih zbirk podatkov o zlonamerni programski opremi na svetu.

Ameriški tehnološki velikan je obenem lani za več kot pet milijard dolarjev kupil ameriško podjetje za kibernetsko varnost Mandiant, kar predstavlja enega Googlovih njegovih prevzemov, je še navedla AFP.