STAznanost

V Tehniškem muzeju Slovenije potekajo Dnevi elektrotehnike

Ljubljana, 23. aprila - V Bistri pri Vrhniki so se danes začeli Dnevi elektrotehnike, ki jih skupaj z ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko organizirajo v Tehniškem muzeju Slovenije. Do petka si bodo osnovnošolci in srednješolci lahko ogledali eksperimente in odkritja s področja elektrotehnike in multimedijev ter spoznali tehnologije, ki jih razvijajo na fakulteti.

Tudi v nedeljo bodo na voljo prikazi, namenjeni širši javnosti, in sicer od 10. do 13. ure ter od 14. do 18. ure, sporočajo s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL EF).

Na Dnevih elektrotehnike si bodo udeleženci lahko sicer ogledali posebno kamero za robotski vid (AI kamera OAK-D), ki prepoznava predmete in ljudi. Kamera dojema svet kot človek z združevanjem stereo globinske kamere in kamere visoke ločljivosti za izvajanje računalniškega vida. Pri razvoju teh kamer sodelujejo bivši in sedanji študentje UL EF v okviru ameriškega zagonskega podjetja Luxonis. Kamere imajo številne uporabe, z njimi lahko namreč razpoznavajo razne predmete, od ljudi, pešcev in vozil v prometu, do splošnega besedila, telesne drže in gest Kamere lahko zaznavajo tudi zaspanost, požar in druge nevarnosti.

Na ogled bo tudi radio skavt Božo, mobilni robotek, opremljen s parom anten in programirljivim radiem (SDR). Božo deluje kot skavt, saj se lahko prosto premika po prostoru in sproti pridobiva informacije o radijskem frekvenčnem spektru. Meri predvsem moč signala v danih frekvenčnih območjih in pri tem beleži svojo lokacijo v prostoru. Ker je zmožen faznega ločevanja, beleži tudi predvideno smer iz katere prihaja najmočnejši signal.

Udeleženci si bodo lahko ogledali tudi robotskega pajka, kompleksen mobilni sistem majhnih dimenzij, ki zahteva znanja z več področij elektrotehnike. Kot poudarjajo na UL EF, so majhni mobilni roboti ključni pri raziskovanju nedostopnih krajev, iskanju ponesrečencev pri naravnih nesrečah ali pregledih in popravilih naprav.

Organizatorji pa so pripravili tudi predstavitev projekta Študentska formula, v okviru katerega ekipa študentov UL vsako leto izdela povsem nov dirkalnik in tekmuje na mednarodnih tekmovanjih formule študent. Sezona traja približno 10 mesecev in obsega več faz, od konstrukcije dirkalnika do zaključne dirke. Namen predstavitve je tudi pridobivanje novih članov ekipe za prihajajoče sezone, so še sporočili organizatorji dogodka.