STAznanost

Novomeško znanstveno-tehnološko središče Rudolfovo z novima laboratorijema

Novo mesto, 30. novembra - V novomeškem znanstveno-tehnološkem središču Rudolfovo v Podbrezniku so danes uradno odprli nova laboratorija Lab3D in LabM, ki omogočata široko paleto bazičnih, uporabnih in industrijskih raziskav. Naložba je stala nekaj več kot 600.000 evrov, denar zanjo je prispevala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.

Gre za pomembno raziskovalno opremo, ki prinaša mejnik v raziskavah in razvoju inštituta. Nova laboratorija skupaj s preostalimi tovrstnimi zmogljivostmi ustvarjata plodno okolje za nove inovacije na področju tovarn prihodnosti, razširjene resničnosti, naprednih tridimenzionalnih tehnologij (3D) ter razvoja novih materialov in izdelkov.

Z njima se krepi vloga novomeškega znanstveno-tehnološkega središča kot "vplivnega raziskovalnega centra na področju naprednih tehnologij", so sporočili iz znanstveno-tehnološkega središča Rudolfovo.

Današnjega odprtja se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije Jure Gašparič, ki je ocenil, da se Rudolfovo z novima laboratorijema in nenehnim trudom za napredek dejavno vključuje "v ustvarjanje prihodnosti in postaja vplivni raziskovalni center na področju naprednih tehnologij".

Kot je pojasnil raziskovalec iz laboratorija Lab3D Slavko Arh, gre za vrhunsko opremo oz. prostor, opremljen z najnaprednejšimi tehnološkimi napravami za zajem 3D podatkov o izdelkih. Med temi izstopajo industrijski 3D optični skener, ročni 3D optični skener in prenosni metrološki 3D laserski skener. S temi napravami bo ekipa strokovnjakov, ki vključuje starejše in izkušene raziskovalce ter mlade doktorske študente, izvajala napredne meritve zunanje geometrije kompleksnih izdelkov.

Hkrati bodo razvijali nove metode in algoritme umetne inteligence za napredno prepoznavanje skritih napak ter odklonov v skeniranih objektih, s ciljem izvajanja pametnega procesa skeniranja. Posebna pozornost bo namenjena integraciji teh tehnologij v serijsko proizvodnjo za potrebe avtomatskega nadzora kakovosti izdelkov, je še dodal Arh.

Raziskovalec iz laboratorija LAbM Yasir Beeran Potta Thara je povedal, da je ta opremljen z industrijskim CT skenerjem in z napredno elektrokemično delovno postajo, ki odpirata številne nove možnosti za raziskave na področju ugotavljanja globinskih geometrij in strukturnih analiz izdelkov. Z elektrokemijsko postajo bodo izvajali eksperimentalne študije obnašanja izdelkov v zahtevnih elektro-kemijskih pogojih. Osredotočali pa se bodo na izdelke, natisnjene s 3D tehnologijami, za potrebe medicine, je dodal.