STAznanost

Evropska raketa Ariane 6 bo v vesolje prvič poletela junija ali julija 2024

Pariz, 30. novembra - Dolgo odlašana prva izstrelitev nosilne rakete Ariane 6 bo na sporedu med 15. junijem in 31. julijem prihodnje leto, je danes sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Datum izstrelitve, ki je bila prvotno načrtovana za leto 2020, je ESA objavila po uspešni generalki na evropskem vesoljskem izstrelišču v Francoski Gvajani minuli teden.

Vodja ESA Josef Aschbacher je na novinarski konferenci generalko, ki je vključevala vžig motorja Vulcain 2.1 in njegovo delovanje več kot sedem minut, označil za "popoln uspeh". Napovedal je, da bodo raketo prvič izstrelili med 15. junijem in 31. julijem 2024 in dodal, da bodo natančen datum objavili predvidoma marca ali aprila prihodnje leto.

Po besedah Martina Siona, izvršnega direktorja proizvajalca ArianeGroup, mora raketa pred tem 3. in 15. decembra prestati še dva preizkusa v "poslabšanih pogojih". V okviru teh bodo preverili, ali njena "zanesljivost in robustnost" izpolnjujeta pričakovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njena predhodnica Ariane 5 je julija po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita. Izstrelitev Ariane 6 je bila prvotno načrtovana za leto 2020, vendar jo je ESA zaradi pandemije covida-19 in tehničnih težav odložila.

V tem času Evropa ob naraščajoči svetovni konkurenci, ki jo med drugim predstavlja ameriško podjetje SpaceX milijarderja Elona Muska, ni našla načina za samostojno izstrelitev težjih tovorov v vesolje.