STAznanost

Na Japonskem odprli največji delujoči eksperimentalni fuzijski reaktor

Tokio, 1. decembra - Na Japonskem so danes uradno odprli največji delujoči eksperimentalni jedrski fuzijski reaktor na svetu. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je tehnologija sicer še v povojih, a jo mnogi obravnavajo kot odgovor na naraščajoče potrebe človeštva po energiji. Japonska projekt izvaja v sodelovanju z EU.

Japonska. Največji delujoči eksperimentalni jedrski fuzijski reaktor na svetu JT-60SA. Foto: spletna stran projekta JT-60SA

Japonska.
Največji delujoči eksperimentalni jedrski fuzijski reaktor na svetu JT-60SA.
Foto: spletna stran projekta JT-60SA

Fuzija je po pojasnilih AFP proces zlivanja atomov lahkih elementov pri visokih temperaturah, na primer vodika, pri čemer nastane helij in se sprosti ogromno energije v obliki toplote. Tehnika, ki se trenutno uporablja v jedrskih elektrarnah, se nanaša na cepitev enega jedra.

Strokovnjaki kot eno glavnih prednosti fuzije navajajo varnost, saj se gorivo med obratovanjem dodaja sproti in v izredno majhnih količinah, zato je v vsakem trenutku v reaktorju le majhna količina goriva.

Cilj danes odprtega reaktorja JT-60SA je raziskati izvedljivost fuzije kot varnega, obsežnega in brezogljičnega vira energije, pri čemer bi proizvedli več energije, kot bi je potrebovali za njeno proizvodnjo.

Osrednji del šest nadstropij visoke naprave v hangarju v Naki severno od Tokia je poseben rezervoar z vrtinčasto plazmo, segreto na 200 milijonov stopinj Celzija. Namestnik vodje projekta Sam Davis se nadeja, da bo naprava človeštvo "približala fuzijski energiji".

Gre za projekt, podoben projektu Iter v Franciji. Ta se sooča z velikimi tehničnimi težavami.