STAznanost

Organizatorji šole Generativna AI in pravo vabijo k brezplačni udeležbi na sklepnih predavanjih

Ljubljana, 6. decembra - Na Pravni fakulteti v Ljubljani se bo danes sklenila šole Generativna AI in pravo. Zadnji dan šole, s pričetkom ob 17.00, bo namenjen regulaciji umetne inteligence v EU in po svetu ter vprašanjem avtorskih pravic, predavanja pa bodo odprta za vse zainteresirane poslušalce, so sporočili organizatorji dogodka.

V prvem predavanju, ki se bo začelo ob 17. uri, bo pravnik in alumni Berkman Klein Centra na Univerzi Harvard Fabro Steible spregovoril ureditvi umetne inteligence v Braziliji in Latinski Ameriki. Predavanje se bo osredotočalo na aktualno razpravo o ureditvi umetne inteligence v Braziliji, kjer en osnutek zakonodaje izhaja iz EU akta o umetni inteligenci, drugi pa iz normativnih načel ZDA. Predavanje želi osvetliti razumevanje, kako države z globalno večino prilagajajo in sprejemajo tuje regulativne okvire in kako notranje sile igrajo vlogo v zakonodajni razpravi.

Ob 18.45 bo podoktorski raziskovalec na Oddelku za inovacije in digitalizacijo v pravu Univerze na Dunaju in direktor podjetja lexICT GmbH Avstrija Žiga Škorjanc, predaval o regulaciji umetne inteligence v Evropski uniji. Njegovo predavanje bo osvetlilo ključne vidike predloga "AI Act" Evropske unije, ki se nanaša na regulacijo umetne inteligence. Poudarek bo na upravljanju tveganj in odgovornosti uporabnikov ter ponudnikov visoko tveganih sistemov umetne inteligence. Predstavljene bodo tudi etične dileme in vpliv umetne inteligence na pravo medijev in novinarstvo, z dodatnim razmislekom o vplivu Digital Services Act na sintetične vsebine in personalizacijo vsebin s pomočjo umetne inteligence.

Zadnje predavanje pa bo sledilo ob 19.15. V njem bo ustanoviteljica in vodja Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino, ODIPI, Maja Bogataj Jančič predavala o umetni inteligenci in avtorskih pravicah. Na predavanju bom predstavila, kako avtorsko pravo vpliva na umetno inteligenco in obratno, kako umetna inteligenca vpliva na avtorsko pravo. Osredotočila se bom zlasti na vprašanje avtorsko-pravnega varstva rezultatov, ki jih sproducirajo "mašine" in na vprašanje "ali se lahko mašine trenirajo na vsebinah, ki so varovane z avtorskimi pravicami".

V okviru šole, ki je potekla od 16. novembra, so predavatelji predstavili ključne etične dileme in nekatere pravni izzivi, ki jih ta napredna tehnološka orodja zastavljajo človeštvu, posameznikom, državam in različnim organizacijam. Namen Šole je bil po besedah organizatorjev "ustvariti edinstveno interdisciplinarno okolje za širjenje znanja, kjer se bodo srečali priznani strokovnjaki iz različnih disciplin, predstavili svoja raziskovalna dela na predavanjih in soočili svoje poglede na okroglih mizah".

Več o šoli, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, njena pobudnika pa sta Maje Bogataj Jančič in Dušan Omerčević, je na voljo na povezavi https://www.odipi.si/sola-generativna-ai-in-pravo/.