STAznanost

Slovenska projekta uspešna na razpisu za študije v 5G čezmejnih koridorjih

Ljubljana/Bruselj, 6. decembra - Slovenska projekta za izvedbo študij v okviru 5G čezmejnih koridorjev sta bila uspešna na drugem razpisu za zbiranje predlogov v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope CEF - Digitalno, vrednem 260 milijonov evrov. Pri enem projektu kot partner sodeluje ljubljanska fakulteta za elektrotehniko, pri drugem pa podjetje Telemach Slovenija.

Evropska komisija je izbrala 42 projektov izmed 69 prejetih predlogov projektov v drugem razpisu za zbiranje predlogov v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope CEF - Digitalno (CEFDigital). Izbrani projekti vključujejo koordinatorje iz 18 različnih držav in skupno 179 partnerjev. Projekti obsegajo širok spekter področja, in sicer vse od vpeljave 5G infrastrukture v okviru lokalnih skupnosti, do preko večjih evropskih prometnih koridorjih in vse do namestitve podmornic v znotraj EU in vse do EU, so pojasnili na ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Med izbranimi projekti sta tudi dva slovenska projekta v sodelovanju s čezmejnimi partnerji, in sicer za izvedbo študij v okviru 5G čezmejnih koridorjev.

Projekt 5G-Sitacore zajema študijo za uvedbo omrežja 5G na čezmejnih odsekih TEN-T sredozemskega in baltsko-jadranskega koridorja med Italijo in Slovenijo. V projekt je vključena tudi Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Projekt 5G-Adria pa zajema študijo čezmejne uvedbe omrežja 5G med Slovenijo in Hrvaško na sredozemskem koridorju. Koordinator projektnega partnerstva je podjetje Telemach Slovenija.

"Namen drugega razpisa je bilo podpreti projekte za varna, hitra in visokozmogljiva 5G omrežja, hrbtenično infrastrukturo, vključno s kvantno komunikacijo, federacijo oblakov in podmorskimi kabli, okrepiti omrežja, ki povezujejo podeželska, oddaljena in čezmorska območja, ter vse bolj digitalizirati prometna in energetska omrežja v skupnem znesku financiranja do 260 milijonov evrov," so na minsitrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo je ob tem ponovno povabilo k predložitvi predlogov v okviru tretjega razpisa instrumenta CEFDigital. Cilj tretjega razpisa CEF je podpreti projekte s področja pokritosti 5G vzdolž prometnih koridorjev (ceste, železnica, vodne poti), za kar bo namenjenih 100 milijonov evrov; s področja 5G in oblaka za pametne skupnosti, za kar je predvidenih 51 milijonov evrov, ter s področja povezljivosti hrbtenice za digitalne globalne prehode (podmorski kabli, satelitska zemeljska infrastruktura), za kar je rezerviranih 90 milijonov evrov.

Rok za prijavo je 20. februar 2024.