STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Drugi Innovation Day Ljubljana v znamenju magnetov redkih zemelj

Ljubljana, 7. decembra - V Grand hotelu Union se je v sredo odvil drugi Innovation Day Ljubljana, ki ga je pripravil SRIP Tovarne prihodnosti skupaj z Institutom Jožef Stefan (IJS) in EIT Manufacturing. Medtem ko je bil lanskoletni dogodek posvečen robotiki in proizvodnji, so bili tokrat v ospredju materiali, ki igrajo pomembno vlogo v globalnem svetu in so ključnega pomena za evropsko industrijo, so sporočili z IJS.

V ospredju dogodka je bila predstavitev raziskovalno razvojnih dosežkov ter oblikovanje in proizvodnja sodobnih funkcionalnih materialov, s poudarkom na trajnih magnetih na osnovi redkih zemelj, ki so še posebej pomembni za e-mobilnost, vesoljsko industrijo in pretvorbo v čiste energije.

Predstavljeni so bili rezultati EIT Manufacturing inovacijskega projekta aProMag, ki ga koordinira IJS. Po predstavitvi je sledila razprava o poslovnih učinkih tega projekta , dogodek pa se je dopoldne zaključil z okroglo mizo, kjer so sodelovali mednarodni in slovenski govorci raziskovalnega in proizvodnega sektorja. Na popoldanski sekciji je EIT Manufacturing, ki je največji inovacijski ekosistem za proizvodno industrijo v Evropi, predstavil svoje različne priložnosti za sodelovanje. Na popoldanski okrogli mizi so različni predstavniki industrije predstavili svoje delo in dosežke na področju magnetnih materialov.

Dogodek je vodil direktor SRIP Tovarne prihodnosti Igor Kovač, direktor IJS Boštjan Zalar pa je v pozdravnem nagovoru in s sodelovanjem na okrogli mizi pomembno prispeval k prepoznavnosti o pomembnosti tradicionalne mednarodne prireditve Innovation Day Ljubljana, ki se že pripravlja na nov dogodek v naslednjem letu.

Udeleženke in udeleženci so se strinjali, da je dogodek v celoti povzel vrhunske dosežke slovenske raziskovalne ekipe in pomembnost slovenske industrije na področju magnetov redkih zemelj, so še zapisali na IJS.