STAznanost

V Ljubljani danes in v nedeljo univerzitetno tekmovanje najboljših programerjev Srednje Evrope

Ljubljana, 9. decembra - V Ljubljani se bo danes začelo študentsko tekmovanje najboljših programerjev v Srednji Evropi, ki je del največjega univerzitetnega tekmovanja v računalništvu in informatiki na svetu ICPC. Danes in v nedeljo se bo na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko pomerilo okoli 60 ekip z najboljših univerz v regiji, so sporočili s fakultete.

Tekmovanje za najboljše programerje v Srednji Evropi organizira Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z društvom ACM Slovenija.

Udeleženci prihajajo iz osmih držav srednjeevropske regije, ki vključuje Avstrijo, Češko, Hrvaško, Latvijo, Madžarsko, Poljsko, Slovaško in Slovenijo. Slovenijo bodo zastopale tri ekipe ljubljanske univerze ter po ena ekipa z mariborske in primorske univerze, so v sporočilu za javnost pojasnili na fakulteti za računalništvo in informatiko.

"Organizacija tekmovanja ICPC CERC predstavlja za Univerzo v Ljubljani in Slovenijo redko priložnost za promocijo med najboljšimi študenti tujih univerz. Slovenske ekipe se tradicionalno uvrščajo v zlato sredino, preboj v finale tekmovanja ICPC pa je težko uresničljiva želja v tako hudi konkurenci," je dejal vodja strokovne komisije Tomaž Hočevar s fakultete za računalništvo in informatiko.

Danes se bodo po otvoritveni slovesnosti tekmovalci med 13.30 in 16.30 pomerili na poskusnem krogu tekmovanja. V nedeljo pa se bodo tričlanske ekipe v petih urah nepretrganega reševanja soočile z 12 nalogami. Zmagala bo tista ekipa, ki bo rešila največ nalog oz. bo pri tem najhitrejša.

Razglasitev rezultatov in svečana podelitev nagrad bo ob 18. uri.

Kot poudarjajo na fakulteti, je srednjeevropska regija ena najmočnejših regij v tem tekmovanju. V preteklih treh svetovnih finalih sta ekipi Univerze v Varšavi in Univerze v Vroclavu vsaka po dvakrat posegli po medaljah z uvrstitvijo med najboljših 12 ekip na svetu.

Tekmovanje uživa prepoznavnost tudi v gospodarstvu. V preteklih letih je potekalo pod sponzorstvom IBM, sedaj pa so to prevzela podjetja JetBrains, Huawei, Jane Street in Pinely. Številni tehnološki velikani, kot so Google, Meta in Amazon, so prepoznali uporabnost nalog, ki se pojavljajo na takih tekmovanjih, in jih uporabljajo za ocenjevanje kandidatov na svojih zaposlitvenih intervjujih, so še zapisali na fakulteti.