STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Kemijski inštitut bo za večletno zgledno sodelovanje pri raziskovalnem delu podelil priznanje podjetju Honda R&D Europe

Ljubljana, 12. decembra - Kemijski inštitut in Honda R&D Europe (Deutschland) GmbH iz Offenbacha v Nemčiji že več let uspešno sodelujeta predvsem pri razvoju bolj trajnostnih magnezijevih organskih baterij. Kemijski inštitut bo za večletno zgledno sodelovanje pri raziskovalnem delu zato na današnji slovesnosti podjetju podelil priznanje.

Ljubljana, Kemijski inštitut. Novinarska konferenca na Kemijskem inštitutu, na kateri so spregovorili o sodelovanju Kemijskega inštituta in podjetja Honda R&D Europe na področju raziskav in razvoja baterijskih sistemov. Foto: Manca Ahčin/STA

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Novinarska konferenca na Kemijskem inštitutu, na kateri so spregovorili o sodelovanju Kemijskega inštituta in podjetja Honda R&D Europe na področju raziskav in razvoja baterijskih sistemov.
Foto: Manca Ahčin/STA

Honda R&D Europe je že skoraj desetletje partner Kemijskega inštituta pri raziskavah baterij. Obrat v Offenbachu je hčerinska družba podjetja Honda R&D Japan, ki je Hondino raziskovalno in razvojno podjetje. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal namestnik generalnega direktorja podjetja Honda R&D Europe Michael Fischer, so poudarek njihovih dejavnosti skupne raziskave z evropskimi dobavitelji, inštituti in univerzami. Cilj teh raziskav je izboljšati napredne tehnologije za njihovo morebitno uporabo v globalni organizaciji Honda.

Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh je danes poudaril, da so na sodelovanje s podjetjem še posebej ponosni, saj z njim med drugim uresničujejo svoje poslanstvo prenašanja znanja v družbo, predvsem v gospodarstvo. Tovrstno sodelovanje z gospodarskim sektorjem po njegovem mnenju predstavlja potrditev dobrega dela inštituta, ki v bližnji prihodnosti želi to sodelovanje nadgraditi in poglobiti tudi z vzpostavitvijo novih centrov, in sicer Centra za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije ter Centra za tehnologije genske in celične terapije. "Centra bosta omogočila poglobljen razvoj tehnologij, produktov iz tistih bazičnih raziskav, ki jih lahko iz laboratorija potem prenesemo na trg bližje uporabnikom," je dejal Anderluh.

Sodelovanje Kemijskega inštituta s podjetjem Honda se je sicer začelo z zmagovalnim predlogom v okviru Hondinega programa Honda Initiation Grant Europe leta 2013 o tem, katero tehnologijo bi lahko Honda uporabljala v daljni prihodnosti. Koncept organskih magnezijevih baterij je bil zmagovit predlog, ki je prejel močno podporo podjetja, z raziskavami pa so ga le še nadgradili.

"Elektrifikacija in EV baterije so vsekakor prava pot do trajnostne mobilnosti, vendar pa imamo na področju baterij še vedno opravka s kritičnimi materiali in proizvodnimi procesi. Naša ambicija je bila zato vedno najti še bolj okolju prijazne tehnologije in materiale. Ravno zato smo se odločili za raziskave na področju magnezijeve baterije, da bi ugotovili, ali bi bila to nova možnost ne le za avtomobile, ampak tudi za druge aplikacije, povezane z baterijami," je dejal Fischer.

Čeprav so na razvoju magnezij organskih akumulatorjev na inštitutu začeli delati že pred leti, pa akumulatorja po besedah vodje Laboratorija za moderne baterijske sisteme na Kemijskem inštitutu Roberta Dominka še niso razvili. Po njegovem mnenju bo ravno načrtovan Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije, za katerega predvidevajo, da bo v Kisovcu pri Zagorju začel obratovati v letu 2025, omogočal pospešitev prenosa znanja iz raziskovalnih enot v industrijo. "Upam, da bomo takrat dejansko že lahko pokazali magnezij organski akumulator, ki bo pomenil pomembno aplikacijo za zeleni prehod," je dejal Dominko.

Raziskovalna skupina Kemijskega inštituta za razvoj naprednih baterijskih sistemov je doslej objavila že 14 raziskovalnih člankov, nekatere v najprestižnejših znanstvenih revijah, ki temeljijo na raziskavah, izvedenih s Hondinim financiranjem. Poleg tega so na inštitutu s pomočjo podjetja prijavil tri skupne patente, ki pokrivajo ameriški in azijski trg. Kot je poudaril Fischer, je sodelovanje podjetja z univerzami in inštituti, kot je Kemijski inštitut, zelo pomembno ne le s tehnološkega vidika, temveč tudi za ustvarjanje dobre mreže med raziskovalci ter za iskanje novih talentov in visoko usposobljenih delavce.