STAznanost

Vabilo na okroglo mizo STAznanost z naslovom Od orodja do avtorja: Krmarjenje po polju umetne inteligence po razcvetu

Ljubljana, 14. decembra - Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na okroglo mizo "Od orodja do avtorja: Krmarjenje po polju umetne inteligence po razcvetu", ki bo v sredo, 20. decembra, ob 18.30 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, v predavalnici 18 v pritličju fakultete. Pogovor bo mogoče v živo spremljati tudi na povezavi www.video.sta.si.

Umetna inteligenca je v očeh javnosti v zadnjih letih dokončno prešla iz polja špekulacij in znanstvene fantastike v polje resničnosti in vsakdanjega življenja. Njena vse večja prisotnost v sektorjih znanosti, gospodarstva, izobraževanja, ustvarjalnosti ... je povod za številne razprave, od naklonjenih do bolj zaskrbljenih. Vsem pa je skupno strinjanje, da se moramo s to tehnologijo naučiti živeti.

Kje smo leto po "boomu", kaj obstaja onkraj Chat GPT, ali je umetna inteligenca predvsem orodje ali tudi avtor, kakšen je njen vpliv na polje umetniške in kulturne produkcije, kakšni so trendi na področju velikih jezikovnih modelov in računalniškega vida ter nenazandje regulaciji področja - z vidika osebnih podatkov, avtorskega prava in človekovih pravic.

Odgovore na ta in druga vprašanja bomo iskali na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali:

Marko Grobelnik, strokovnjak za umetno inteligenco

Jurij Krpan, umetniški vodja Galerije Kapelica

dr. Olga Markič, filozofinja, profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani

dr. Vasilka Sancin, predstojnica Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani

dr. Vitomir Štruc, profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Laboratorij za strojno inteligenco

Pogovor, ki ga bo vodil novinar Natan Vitežnik, bo potekal v sredo, 20.12. ob 18.30 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, v predavalnici 18 v pritličju fakultete na Aškerčevi 2 v Ljubljani, prenašali pa ga bomo tudi v živo na spletni strani video.sta.si, kjer bo po konncu na voljo tudi posnetek za kasnejši ogled.