STAznanost

Zemljo bi še danes lahko dosegle geomagnetne nevihte

Washington, 16. decembra - Geomagnetne nevihte, ki jih povzročajo Sončevi izbruhi, bi še danes lahko dosegle Zemljo, je sporočil ameriški center za napovedovanje vesoljskega vremena. Nevihte bi lahko vplivale na radijske komunikacije, posledice pa bo čutiti tudi v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nevihto je sprožilo več Sončevih izbruhov v četrtek in petek. Po podatkih centra se je v četrtek zgodil celo eden najmočnejših izbruhov doslej in je ponekod že povzročil motnje telekomunikacij. Zaradi prihajajoče nevihte bo ponekod verjetno mogoče opazovati severni sij oziroma auroro borealis.

Kot pojasnjuje ameriška vesoljska agencija Nasa, lahko izbruhi Sonca vplivajo na radijske komunikacije, električna omrežja, navigacijske signale, predstavljajo pa tudi tveganje za vesoljska plovila in astronavte.

Sončna aktivnost se je od decembra 2019 znatno povečala, saj Sonce postopoma vstopa v vrhunec dejavnosti v 11-letnem ciklu.

Geomagnetne nevihte so v preteklosti že večkrat dosegle Zemljo. Junija 2012 je Nasa celo opozorila, da bi lahko tedanja nevihta tehnologijo na Zemlji vrnila v čas pred 150 leti, a se to na koncu na srečo ni zgodilo.