STAznanost

Pisarne za prenos znanja financirane tudi z evropskimi sredstvi

Ljubljana, 18. decembra - Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za javni razpis za podporo aktivnosti pisarn za prenos znanja. Za 4,3 milijona evrov vreden projekt bo 2,5 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj. Razpis bo v uradnem listu objavljen predvidoma v petek, so sporočili z ministrstva.

Razpis bo po navedbah ministrstva prispeval k doseganju ciljev iz programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021 do 2027 v Sloveniji.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo v okviru javnega razpisa med drugim vzpostavilo delovanje novih pisarn za prenos znanja ter nadgradilo že obstoječe tovrstne pisarne na slovenskih javnih raziskovalnih organizacijah. "Pri tem bo ključno povezovanje, sodelovanje in pretakanje znanja in izkušenj, tako znotraj konzorcija kot širše, ter pridobivanje kompetenc zaposlenih v pisarnah za prenos znanja," so v sporočilu za javnost zapisali na kohezijskem ministrstvu.

Z vidika prenosa znanja se slovenske javne raziskovalne organizacije razlikujejo, zato se lahko izvajanje aktivnosti pisarn za prenos znanja smiselno razlikuje glede na vlogo javnih visokošolskih zavodov ter vlogo javnih raziskovalnih zavodov v slovenskem prostoru.

Slednji po pojasnilih ministrstva delujejo s poudarkom prenosa znanja preko zaščite in trženja intelektualne lastnine v raziskovalnem prostoru, medtem ko javni visokošolski zavodi poleg navedenega delujejo širše na področju učinkov univerzitetnega znanja in poleg raziskovalcev vključujejo tudi študente.

Javni razpis tako omogoča oblikovanje dveh konzorcijev, ki bosta s svojimi aktivnostmi naslovila specifične potrebe partnerstva v okviru konzorcija. Namen je, da se bosta konzorcija med seboj povezovala in krepila sinergije.

Razpis, ki bo v Uradnem listu RS predvidoma objavljen v petek, pokriva celotno državo, torej tako kohezijsko regijo zahodna Slovenija kot kohezijsko regijo vzhodna Slovenija, so še zapisali na kohezijskem ministrstvu.