STAznanost

Program SMASH v Sloveniji pozdravlja prve podoktorske raziskovalce

Nova Gorica, 20. decembra - Sprejeti so prvi štipendisti programa SMASH, ki mednarodne podoktorske raziskovalce usposablja za razvoj kariere, osredotoča pa se na pionirske metode strojnega učenja in aplikacije umetne inteligence za znanstvene in humanistične namene. Gre za pomemben mejnik, saj program, ki ima sedež na Univerzi v Novi Gorici, prehaja v raziskovalno fazo.

Kot so sporočili z Univerze v Novi Gorici, po prvem letu mednarodnega podoktorskega programu v Slovenijo prihajajo raziskovalci, ki so bili izbrani na prvem razpisu SMASH, kar po besedah koordinatorke programa Gabrijele Zaharijaš v program prinaša nove perspektive in strokovno znanje.

Novi raziskovalci so, kot je poudarila, tudi pomembno notranje opolnomočenje njihove projektne skupnosti, ki jo bodo povezovali z rednimi mesečnimi raziskovalnimi seminarji. "Prvi je bil 14. decembra in je predstavljal priložnost za vključevanje v razprave, ki spodbujajo sodelovanje pri različnih projektih na različnih znanstvenih področjih," je poudarila.

Kot je dodala, je poleg uresničevanja projektnih ciljev pomembno sporočilo za vse tudi uspešno nedavno zaključen drugi mednarodni razpis, na katerega so prejeli veliko število raznolikih prijav. "V teku je sedaj ocenjevanje, izbor kandidatov - podoktorskih raziskovalcev - pa bo predvidoma zaključen konec januarja," je dejala.

Kot so organizatorji programa navedli v sporočilu za javnost, bo SMASH v petih letih podprl 50 izbranih podoktorskih raziskovalcev, pri čemer bo zagotovil najmanj 40-odstotno zastopanost žensk. Raziskovalke in raziskovalci bodo začeli dvoletno pot v eni od petih vodilnih slovenskih raziskovalnih ustanov in imeli priložnosti dveh napotitev - eno v Sloveniji pri akademskem ali neakademskem partnerju in drugo mednarodno napotitvijo, na eni od partnerskih organizacij programa SMASH. Vsaj ena od teh napotitev bo interdisciplinarna ali medsektorska, so navedli.

SMASH je program usposabljanja za razvoj kariere za izjemne podoktorske raziskovalke in raziskovalce iz katerega koli dela sveta, osredotočen na razvoj vrhunskih aplikacij strojnega učenja za znanost in humanistiko. Združuje pet vodilnih raziskovalnih institucij v Sloveniji - poleg Univerze v Novi Gorici tudi Univerzo v Ljubljani, Institut Jožef Stefan, Institut informacijskih znanosti (IZUM) in Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso). V sodelovanju s 25 pridruženimi partnerji, med katerimi so inovativna slovenska podjetja in ugledne mednarodne akademske ustanove, je SMASH prvi projekt COFUND, ki ga koordinira slovenska organizacija, Univerza v Novi Gorici. Financiranje projekta je zagotovljeno v okviru evropskega programa za raziskave in razvoj Obzorje Evropa.