STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Barceloni predstavili enega najzmogljivejših superračunalnikov na svetu

Barcelona, 21. decembra - V Barceloni so danes predstavili najnovejši vrhunski evropski superračunalnik MareNostrum 5, ki se trenutno uvršča med deset najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. Računalniška moč MareNostrum 5 bo dopolnila obstoječe superračunalnike podjetja EuroHPC, med katerimi je tudi superračunalnik Vega v Mariboru, so sporočili iz Bruslja.

Superračunalnik MareNostrum 5 ima največjo zmogljivost 314 petaflopov, kar pomeni 314 milijonov milijard izračunov na sekundo. Velja za enega najbolj inovativnih superračunalniških sistemov na svetu in je zasnovan posebej za reševanje zapletenih znanstvenih problemov, so v sporočilu za javnost pojasnili na Evropski komisiji.

Kot so poudarili, je tudi eden najbolj okolju prijaznih superračunalnikov v Evropi, saj ga bo v celoti poganjala trajnostna energija. S toploto, ki jo bo proizvajal, se bo ogrevala stavba, v kateri se nahaja.

"To je dokaz, da se lahko digitalni in zeleni prehod dopolnjujeta," je ob današnji predstavitvi superračunalnika v Barceloni dejala izvršna podpredsednica Evropske komisije za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager.

MareNostrum 5 bo pomagal pri napredku na področju evropskih medicinskih raziskav, saj bo podpiral razvoj zdravil in cepiv ter izvajal simulacije širjenja virusov. Uporabljal se bo lahko tudi za tradicionalne superračunalniške aplikacije na področjih, kot so podnebne raziskave, inženirstvo, znanost o materialih in vede o Zemlji.

Superračunalnik bodo lahko uporabljali razvijalci umetne inteligence. Kot so spomnili v Bruslju, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v govoru o stanju v uniji napovedala, da bo MareNostrum 5 na voljo evropskim zagonskim podjetjem na področju umetne inteligence za učenje njihovih modelov.

MareNostrum 5 trenutno gostuje v barcelonskem centru za superračunalnike, od marca 2024 pa bo dostopen širokemu krogu evropskih uporabnikov iz znanosti in industrije.

Računalniška moč superračunalnika bo dopolnila obstoječe superračunalnike evropskega superračunalniškega podjetja EuroHPC, med katerimi je tudi superračunalnik Vega, ki ga gosti Institut informacijskih znanosti v Mariboru.

"MareNostrum 5 je pomemben korak naprej v evropski superračunalniški moči, saj se pridružuje že tako močni skupini superračunalnikov v EU. Z njim bodo dobile dodaten zagon dejavnosti na številnih področjih, poseben poudarek pa bo na zdravstvenih aplikacijah," je še dejala Vestager.

Novi sistem predstavlja skupno naložbo v višini več kot 151 milijonov evrov za kritje stroškov njegovega nakupa in vzdrževanja, od tega 50 odstotkov iz EU in 50 odstotkov iz konzorcija pod vodstvom Španije, ki vključuje tudi Portugalsko in Turčijo.