STAznanost

V Beogradu začeli gradnjo skoraj pol milijarde evrov vrednega znanstvenega kampusa

Beograd, 31. decembra - V Beogradu so ta teden začeli graditi kampus BIO4, v katerem bodo različne znanstvene ustanove in fakultete. Naložbo ocenjujejo na 450 milijonov evrov, po napovedih pristojne ministrice pa naj bi postal eden najnaprednejših evropskih centrov za biotehnologijo, je poročala srbska tiskovna agencija Beta.

Srbija, Beograd. Slovesnost ob izdaji gradbenega dovoljenja za nov znanstveni kampus BIO4. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Slovesnost ob izdaji gradbenega dovoljenja za nov znanstveni kampus BIO4.
Foto: Tanjug/STA

Srbska ministrica za znanost, tehnološki razvoj in inovacije Jelena Begović je ob začetku gradbenih del v sredo izpostavila, da je gradnja kampusa BIO4, ki bo združeval biomedicino, biotehnologijo, bioinformatiko in biodiverziteto, največja posamezna naložba v znanost v Srbiji, pa tudi v regiji.

"Naložba je vredna 450 milijonov evrov, vizija pa je, da postanemo razvojni center na svetovni ravni," je po poročanju Bete dejala Begović.

Objekti v sklopu kampusa se bodo razprostirali na okoli 30 hektarjih površin. Po besedah ministrice bodo v prvi fazi na 110.000 kvadratnih metrih zgradili prostore za laboratorije, celoten kampus pa bodo končali do leta 2026.

V kampusu BIO4 bodo fakulteta za biologijo, farmacijo, kemijo, agronomijo in medicino, tehnološko-metalurška fakulteta ter fakulteta za šport in telesno vzgojo.

Poleg sedmih fakultet bo tam tudi devet institutov za medicinske, biološke in druge raziskave, raziskovalno-razvojni centri velikih družb, znanstveno-tehnološki park, poslovni park za razvoj startupov, športni in konferenčni center ter multimedijski muzej.

Skupno naj bi v kampusu delalo 1400 profesorjev in raziskovalcev. Obiskovalo ga bo okoli 4000 študentov, tam pa bo tudi več kot 1000 doktorjev znanosti, ki jim bo na voljo skupno 300 laboratorijev.