STAznanost

V okviru projekta FRONTIERS objavljen prvi razpis za gostovanja novinarjev na raziskovalnih ustanovah po Evropi

Ljubljana, 3. januarja - V okviru projekta FRONTIERS v podporo novinarstvu na področju pionirske znanosti, ki ga financira Evropski raziskovalni svet, so objavili prvi razpis za gostovanja novinarjev na raziskovalnih ustanovah po Evropi. Zbirajo tudi prijave raziskovalnih ustanov, ki bi želele gostiti izbrane novinarje. Zaključni rok razpisa je 5. marec.

Pobuda FRONTIERS vabi znanstvene novinarje z vsega sveta, da se prijavijo na gostovanje v evropskih raziskovalnih ustanovah, je zapisano na spletni strani projekta. V obdobju 2023-2026 so predvideni štirje letni razpisi, ki bodo podprli do 40 štipendij - v prvem razpisu do 10 štipendij - skupna razpoložljiva sredstva pa bodo znašala 600.000 evrov.

Cilj pobude je opolnomočiti znanstvene novinarje za zapolnjevanje vrzeli med kompleksnimi znanstvenimi odkritji in razumevanjem javnosti. S spodbujanjem neodvisnega novinarstva pa želi novinarjem omogočiti, da se učijo in delajo na poglobljenih poročevalskih projektih, tako da vstopijo v raziskovalno okolje ter sodelujejo z znanstveniki in raziskovalci. Glavni cilji so torej spodbujati poklicni razvoj novinarjev, kritična razmišljanja in etično poročanje, okrepiti zaupanje javnosti v znanstvene ustanove, spodbujati radovednosti glede pionirskih raziskav in krepitev vzajemnega učenja znanstvenikov in novinarjev.

Izbrani novinarji se bodo udeležili gostovanja v evropskih raziskovalnih ustanovah, kjer bodo uresničevali neodvisne ideje za poročanje ali se poglobili v posamezna pionirska raziskovalna področja. Program novinarjem ponuja tri do pet mesecev trajajoče štipendijsko gostovanje, neomejen dostop do različnih raziskovalnih področij, dejavnosti mreženja in usposabljanja, priložnosti za medinstitucionalne izkušnje, neodvisnost in verodostojnost pri poročanju.

Sodelujejo lahko novinarji, ki prebivajo v Evropi ali zunaj nje in so strokovnjaki iz različnih medijskih formatov, ki ustvarjajo neodvisne novinarske vsebine. Med gostovanjem bodo delali s polnim delovnim časom. Gostujoče institucije so lahko v državah članicah EU ali pridruženih državah programa Obzorje Evropa, ki gostijo vrhunske raziskovalne skupine na katerem koli znanstvenem področju. Slednje bodo morale zagotavljati podporo in popolno neodvisnost novinarjev.

V okviru pobude morajo upravičeni novinarji poiskati in vzpostaviti stik z upravičeno institucijo gostiteljico ter izpolniti prijavni obrazec in predložiti vso zahtevano dokumentacijo za oceno prek spletnega obrazca, ki je na voljo na spletišču FRONTIERS na povezavi https://frontiers.media/residencies/call-residencies-round1/.

Izbrani štipendisti bodo prejeli mesečno podporo glede na stopnjo kariere, ki bo v skladu s pravili EU pokrivala stroške do 4000 evrov, 5000 evrov ali 6000 evrov, je še zapisano na spletni strani.