STAznanost

Naj raziskovalna novica leta 2023 o dnevnem hlajenju stavb z aktivno-pasivnim sistemom

Ljubljana, 11. januarja - V letu 2023 je bralce raziskovalnih novic, ki jih Univerza v Ljubljani objavlja na spletnem mestu, najbolj navdušila novica Dnevno hlajenje stavb s hladom noči. Avtorji so dokazali, da z uporabo aktivno-pasivnega sistema poleti lahko pregrete prostore ohladimo. To ima potencial za zmanjšanje rabe energije ter stroškov obratovanja za hlajenje stavb, so zapisali na spletni strani UL.

Kot so navedli v novici, so danes lahke montažne stavbe ali stavbe z visokim deležem zasteklitve v stavbnem ovoju priljubljen način gradnje. Vendar pa se takšne stavbe zlahka pregrejejo, saj imajo majhno sposobnost zadrževanja toplote.

Raziskovalci Fakultete za strojništvo, in sicer Eva Zavrl in Uroš Stritih iz Laboratorija za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter Urban Tomc iz Laboratorija za hlajenje in daljinsko energetiko so v sodelovanju z Matejo Dovjak s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo in Mohamedom El Mankibijem z National School of State Public Works (ENTPE) iz Francije v svoji raziskavi pokazali, da z uporabo aktivno-pasivnega sistema poleti lahko pregrete prostore stavbe ohladimo. Sistem pa ima tako potencial za zmanjšanje rabe energije ter stroškov obratovanja za hlajenje stavb.

"V nasprotju z aktivnimi sistemi, kot na primer klimatske naprave, lahko pasivni sistemi, med katere uvrščamo tudi fazno spremenljivi material (PCM), s taljenjem shranijo odvečno toploto iz prostora stavbe ter jo tako ohladijo brez rabe električne energije. Z upoštevanjem strategije za val prenove lahko, brez poseganja v zunanji izgled stavbe, s predlaganim sistemom prenovimo tovrstne poslovne objekte, ki porabljajo energijo za hlajenje podnevi, ko je tarifa za električno energijo višja od nočne," je zapisano na spletni strani UL.

Kot so navedli, so raziskovalci delovanje t.i. aktivno-pasivnega sistema raziskali ponoči, ko pasivni sistem s PCM potrebuje aktivno pomoč pri strjevanju, da je celostno pripravljen za nov dnevni cikel hlajenja stavbe. Plošče s PCM so z rahlim odmikom namestili na predelno steno ter strop pisarne. S pomočjo ventilatorja je bila zračna rega ponoči prezračevana aktivno s hladnim zunanjim zrakom.

Raziskavo so predstavili v članku Parametric study of an active-passive system for cooling application in buildings improved with free cooling for enhanced solidification, ki so ga objavili v reviji Sustainable Cities and Society.

Izbor za najbolj zanimivo raziskovalno novico vsako leto UL objavi konec koledarskega leta, z glasovanjem prek Facebooka pa jo izberejo bralci raziskovalnih novic. UL kot največja raziskovalna ustanova v Sloveniji želi na tak način deliti izjemne raziskovalne rezultate svojih raziskovalcev in raziskovalk.