STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Cankarjevem domu cikel predavanj velikih imen filozofije

Ljubljana, 9. januarja - V Cankarjevem domu se danes začenja cikel predavanj velikih imen filozofije. Na odrih Linhartove dvorane in Kluba CD se bodo do 29. februarja zvrstila predavanja filozofov Alenke Zupančič, Petra Klepca, Jele Krečič, Roberta Pfallerja, Jureta Simonitija, Slavoja Žižka, Franka Rude in Mladena Dolarja. Brezplačna predavanja se bodo začela ob 19. uri.

Cikel predavanj je nastal na pobudo Krečič v okviru razstave naslovnic revije Problemi avtorja Alena Ožbolta z naslovom Srebrna okna, ki je do 27. februarja na ogled v Prvem preddverju Cankarjevega doma.

"Štiri dvojice predavateljev in predavateljic bodo v štirih terminih naslovile zelo različne teme, ki segajo od bolj aktualnih do bolj filozofsko elementarnih, povezujeta pa jih dve teoretski jedri: G. W. F. Hegel tokrat tudi kot filozof sivine in senc ter teorija Jacquesa Lacana, ki bo med drugim služila kot izhodišče za analizo aktualnega družbenega ozračja, potrošništva ter strukture želje in jezika. Pojem indirektnosti, ki je tesno povezan z obema miselnima tradicijama, bo v pomoč pri diagnosticiranju lingvističnih oziroma popularno kulturnih fenomenov, pa tudi pri premisleku pojma univerzalnosti," je o ciklu zapisala Krečič.

Cikel bosta danes odprla filozofa ter urednika Problemov Zupančič in Klepec. Kot je zapisala Krečič, se bo Zupančič posvetila znova obujenemu konceptu radikalnega zla, v predavanju pa bo ponudila razmislek, kaj so njegove aktualne filozofske, etične, psihoanalitične in politične implikacije, ter izpostavila njegovo intimno vez z nemožnim oziroma "nemogočim".

Klepec se bo osredotočil na problem krutosti, ki jo dandanes soglasno zavračamo, obsojamo in preganjamo kot utelešenje zla, a ta kljub temu vseeno (še vedno) obstaja. Eden izmed razlogov za to avtor najde v paradoksni in izmuzljivi naravi same krutosti.

18. januarja sta na programu predavanje Pfallerja z naslovom Sivo v sivem služenja dobrin in struktura želje ter predavanje Krečič z naslovom Hollywood, indirektnost in Ted Lasso. O tem, kako je univerzalnost postala singularna, bo 20. februarja razmišljal Simoniti, Žižek pa, ali lahko presežemo Hegla s Heideggrom. 29. februarja sta ob koncu cikla na programu predavanje Rude z naslovom Bitka senc in Dolar z naslovom Filozofija in homonimija.

Cikel predavanj je nastal v sodelovanju z raziskovalnim projektom Resnica in indirektnost. Na poti do nove teorije resnice, ki ga financira javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris).