STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenska raziskovalca ustvarila laser s pomočjo milnega mehurčka

Ljubljana, 9. januarja - Raziskovalca Matjaž Humar in Zala Korenjak z Instituta Jožef Stefan (IJS) sta s svojo raziskavo dokazala, da milni mehurčki omogočajo ustvarjanje barvno nastavljive laserske svetlobe, so sporočili z IJS. Laserji z mehurčki bi lahko delovali kot natančni senzorji za merjenje atmosferskega tlaka ali za zaznavanje sprememb v električnem polju.

Ljubljana. Laserska svetlobe kroži po mehurčku, kar je vidno kot zelen obroč. Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana.
Laserska svetlobe kroži po mehurčku, kar je vidno kot zelen obroč.
Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana. Mehurček fiksiran na koncu tanke kapilare. Če ga osvetljujemo pod pravim kotom, dobimo značilne mavrične barve, ki jih so znane pri mehurčkih. Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana.
Mehurček fiksiran na koncu tanke kapilare. Če ga osvetljujemo pod pravim kotom, dobimo značilne mavrične barve, ki jih so znane pri mehurčkih.
Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana. Mehurček fiksiran na koncu tanke kapilare. Če ga osvetljujemo pod pravim kotom, dobimo značilne mavrične barve, ki jih so znane pri mehurčkih. Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana.
Mehurček fiksiran na koncu tanke kapilare. Če ga osvetljujemo pod pravim kotom, dobimo značilne mavrične barve, ki jih so znane pri mehurčkih.
Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana. Mehurček, ki lebdi na ogljikovem dioksidu. Mehurček osvetljujemo z modro svetlobo, laserska svetloba pa je vidna kot zelen sij. Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Ljubljana.
Mehurček, ki lebdi na ogljikovem dioksidu. Mehurček osvetljujemo z modro svetlobo, laserska svetloba pa je vidna kot zelen sij.
Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so milni mehurčki znani po tem, da pritegnejo pozornost pri malčkih. Privlačnost mehurčkov je v veliki meri posledica njihove interakcije s svetlobo. "Ko milni mehurčki plešejo po zraku, se lesketajo kot bleščice in med premikanjem spreminjajo odtenke. Ta pojav, znan kot iridescenca, izhaja iz interference svetlobnih valov v milni lupini mehurčka," so navedli.

Raziskovalca Matjaž Humar in Zala Korenjak iz Laboratorija za biointegrirano fotoniko Odseka za fiziko trdne snovi IJS in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani pa sta pokazala, da imajo mehurčki še eno bleščečo uporabo, in sicer ustvarjanje barvno nastavljive laserske svetlobe. Dokazala sta, da lahko barvilo, raztopljeno v milni raztopini takšnega mehurčka, ojača svetlobo, ki kroži v sferični lupini, in proizvede lasersko svetlobo. Ta svetloba je vidna kot žareč obroč okoli mehurčka. V raziskavi, ki jo je objavila revija Physical Review X, se je izkazalo, da bi lahko bil mehurček kot edinstven sistem uporaben kot izjemno občutljiv senzor tlaka in električnega polja.

Humar, ki je sicer že pred devetimi leti v človeško celico prvič vgradil laser, in Korenjak sta pred tem tudi pokazala, da se lahko laserska svetloba širi znotraj lupine mehurčka in se razveja v nitaste strukture, ki spominjajo na strelo. Svetloba v vsakem od tisočih žarečih filamentov, ki se lahko razvijejo, ostane osredotočena. Ta opažanja so Humarja in Korenjak privedla do vprašanja, ali bi mehurček lahko uporabili za ustvarjanje laserske svetlobe. "Druge vrste sferičnih lupin so bile uporabljene kot laserske votline, zato sem se spraševal, ali bi mehurček lahko deloval na ta način," je pojasnil.

Najprej sta skušala narediti laserje iz mehurčkov zgolj iz radovednosti, ali je to sploh mogoče. Pozneje v njunih raziskavah pa se je izkazalo, da so laserji iz mehurčkov zaradi svojih edinstvenih lastnosti izjemno primerni tudi za številne aplikacije, navajajo na IJS.

Da so milni mehurčki oddajali lasersko svetlobo, sta jim dodala fluorescenčno barvilo in jih vzbujala z zunanjim laserjem. Svetloba, ki nastane, je ujeta v steni mehurčka in kroži blizu površine, zato mehurček deluje kot laserski resonator. Poleg milnice sta za izdelavo mehurčkov uporabila še milu podobne molekule, vendar brez dodatka vode. Natančneje, uporabila sta smektične tekoče kristale, katerih molekule dobro tvorijo določene plasti. Takšni smektični mehurčki so imeli popolnoma enakomerno debelino stene in najpomembneje - bili so izredno stabilni.

Mehurčki so bili pritrjeni na konec kapilare ali pa so prosto lebdeli v posodi, napolnjeni z ogljikovim dioksidom. Spekter laserske svetlobe, ki so jo oddajali mehurčki, je bil sestavljen iz več sto enakomerno razmaknjenih ostrih vrhov. Na podlagi spektra oddane laserske svetlobe in njegovega spreminjanja v času sta lahko izmerila tudi le deset nanometrov velike spremembe velikosti milimetrskega mehurčka, kar je 10.000-krat manj od debeline človeškega lasu. Ta izjemna natančnost, kot so poudarili, je omogočila uporabo smektičnih mehurčkov kot enih najbolj občutljivih senzorjev električnega polja in tlaka, razvitih doslej.

Mehurček kot edinstven sistem bi v prihodnosti lahko uporabili tudi kot izjemno občutljiv mikrofon, senzor magnetnega polja in kot platformo za preučevanje zanimivih procesov v tankih plasteh, so še sporočili.