STAznanost

Ameriško podjetje Astrobotic zaradi okvare opustilo pristanek sonde na Luni

Cape Canaveral, 9. januarja - Pristajalni modul Peregrine je v ponedeljek zaradi okvare utrpel večjo izgubo pogonskega goriva. Ostalo naj bi ga le še za približno 40 ur, nato pa bo plovilo začelo nenadzorovano padati, je sporočilo podjetje Astrobotic in dodalo, da njihov cilj sedaj ni več pristanek na Luni temveč čim bolj se približati Zemljinemu naravnemu satelitu.

"Trenutno je naš cilj, da Peregrine pripeljemo čim bližje Luni, preden izgubi sposobnost stabilne usmeritve proti Soncu in nato tudi moči. Če bodo pogonski motorji lahko še naprej delovali, menimo, da bi lahko plovilo glede na trenutno porabo goriva v stabilnem stanju vztrajalo še približno 40 ur," je pojasnilo podjetje Astrobotic.

Nekateri strokovnjaki so ugibali, ali bo podjetje vseeno poskušalo zasilno pristati na Luni, a so kasneje iz podjetja sporočili, da je mehki pristanek zaradi pomanjkanja goriva neizvedljiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Modul Peregrine se je v ponedeljek uspešno ločil od rakete Vulcan Centaur, vklopil svoje sisteme in vzpostavil stik z Zemljo. "Žal pa se je pojavila anomalija, ki je preprečila, da bi modul dosegel stabilno usmeritev proti Soncu," je nekaj ur pozneje sporočila družba Astrobotic.

Čeprav so inženirji našli način, kako vesoljsko plovilo nagniti v pravo smer, je podjetje nato sporočilo, da je zaradi okvare pogonskega sistema prišlo do večje izgube goriva. "Ekipa si prizadeva stabilizirati to izgubo, vendar smo glede na dane razmere prednost dali čim večji pridobitvi znanstvenih podatkov," je še dodalo podjetje.

Peregrine naj bi po prvotnih načrtih predvidoma dosegel Luno, nato več tednov vzdrževal orbito in se 23. februarja spustil na površje edinega Zemljinega naravnega satelita. Na krovu plovila je nabor znanstvenih instrumentov za raziskovanje sevanja in sestavo površja ter pomoč pri pripravi terena za vrnitev astronavtov na Luno.

Na krovu je tudi manjše vozilo univerze Carnegie Mellon, fizični primerek kriptovalute bitcoin ter upepeljeni ostanki in DNK, vključno z ostanki avtorja televizijske serije Zvezdne steze Gena Roddenberryja, legendarnega avtorja znanstvene fantastike in znanstvenika Arthurja C. Clarka ter psa.