STAznanost

Univerza v Ljubljani prvič s kvalitativnim razpisom za raziskovalne programe in posebnim mehanizmom za spodbujanje mladih

Ljubljana, 10. januarja - Univerza v Ljubljani (UL) je konec leta 2023 uspešno zaključila prvi razpis za raziskovalna sredstva UL. Vzpostavila je samostojen in neodvisen sistem ocenjevanja raziskovalnega dela, ki temelji na sodobnih mednarodnih načelih kvalitativnega ocenjevanja z neodvisnimi mednarodnimi strokovnjaki in ne le na preštevanju znanstvenih objav in citatov.

Kot so sporočili z UL, je sistem ocenjevanja raziskovalnega dela vzpostavila na podlagi novega zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je v veljavo stopil sredi leta 2022 in je velik del proračunskih sredstev za raziskave prenesel z Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) na raziskovalne ustanove. Ob tem je UL uvedla možnost pridobitve t. i. zagonskega raziskovalnega programa za izjemne mlajše raziskovalke in raziskovalce, ki se šele uveljavljajo kot samostojne raziskovalke oz. raziskovalci.

Podobne instrumente spodbude mlajšim raziskovalcem imajo številne tuje univerze, v Sloveniji pa je UL prva s takšnim mehanizmom. Na prvem razpisu so odobritev štiriletnega financiranja prejele mlade raziskovalke in raziskovalci na štirih projektih s fakultet za farmacijo, elektrotehniko, šport in s teološke fakultete. Odobritev zagonskega raziskovalnega programa jim bo omogočila vzpostavitev lastne raziskovalne skupine in začetek samostojne raziskovalne poti, so zapisali v sporočilu za javnost.

UL je na podlagi mednarodnega vrednotenja poleg odobritve povečanja sredstev najboljšim raziskovalnim programom in ustanovitve devetih novih raziskovalnih programov omogočila tudi dvig sredstev za raziskovalno delo raziskovalnim programom, ki izvajajo raziskave na strateško pomembnih področjih, kot so staranje prebivalstva, podnebne spremembe, razvoj umetne inteligence in upravljanje z vodami.

Ob zaključku prvega razpisa je rektor UL Gregor Majdič poudaril, da so s prvim uspešno zaključenim razpisom in ocenjevalnim postopkom dokazali, da lahko na UL samostojno in v skladu z najsodobnejšimi mednarodnimi smernicami ocenjevanja raziskovalnega dela izpeljejo izjemno zahtevne postopke. "Delo je bilo zelo zahtevno, saj smo prejeli skoraj sto prijav, a so se vsi sodelujoči pri tem izjemno izkazali in postopke uspešno pripeljali do konca. Izjemno sem ponosen na vse sodelavke in sodelavce, ki so sodelovali v tem procesu, saj smo skupaj pokazali, da lahko UL kljub svoji velikosti in pregovorni tradicionalnosti izvede ocenjevalne postopke v skladu s sodobnimi mednarodnimi trendi," je dejal.

Kot so navedli, je vzpostavitev sistema kvalitativnega ocenjevanja raziskovalnega dela zahteven proces, saj se v skladu s sodobnimi trendi vedno bolj uveljavlja presojanje vsebine raziskav namesto preštevanja znanstvenih objav ali citatov. To zahteva velik angažma ocenjevalcev, hkrati pa je treba zagotoviti neodvisnost ocenjevalcev. Univerza v Ljubljani se je pri neodvisnih postopkih ocenjevanja povezala tudi s svojimi partnerskimi univerzami, med katerimi so tudi najbolj ugledne evropske univerze, kot so Univerza v Leuvnu, Univerza v Edinburgu in Karlova univerza v Pragi, so še sporočili.