STAznanost

Na prvem dogodku cikla Spoznaj o pomenu znanja in kompetentnosti pri spodbujanju družbene odgovornosti

Koper, 17. januarja - Na prvem dogodku cikla Spoznaj - Sproščeni pogovori o znanosti so strokovnjaki prejšnji četrtek spregovorili o bodočnosti vloge in pomena znanja in kompetentnosti kot pomembnega vzvoda splošne družbene odgovornosti. Poudarili so, da sta za družbeno odgovorno in zadovoljno družbo pomembni predvsem pripravljenost za sodelovanje in medsebojna pomoč.

Koper. Na prvem dogodku cikla SPOZNAJ - Sproščeni pogovori o znanosti v organizaciji Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Gledališča Koper so strokovnjaki spregovorili o bodočnosti vloge in pomena znanja in kompetentnosti kot pomembnega vzvoda splošne družbene odgovornosti. Foto: arhiv Znanstveno-raziskovalnega središča Koper

Koper.
Na prvem dogodku cikla SPOZNAJ - Sproščeni pogovori o znanosti v organizaciji Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Gledališča Koper so strokovnjaki spregovorili o bodočnosti vloge in pomena znanja in kompetentnosti kot pomembnega vzvoda splošne družbene odgovornosti.
Foto: arhiv Znanstveno-raziskovalnega središča Koper

Več kot očitno je, da se srečujemo s krizo kompetentnega vodenja v družbi, predvsem v politiki, odraža pa se tudi v javnih zavodih, gospodarstvu in drugje, so sporočilu za javnost zapisali pri Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper.

Na prvem dogodku v okviru cikla Spoznaj z naslovom Kompetentnost kot vzvod družbene odgovornosti, ki je potekal v organizaciji ZRS Koper in Gledališča Koper, je beseda tekla o delovnih in osebnostnih, socialnih in čustvenih kompetencah. Po njihovih navedbah namreč za uspešno, družbeno odgovorno in zadovoljno družbo oz. za uspešno podjetje niso pomembne le strokovne kompetence zaposlenih, ampak tudi zmožnost sodelovanja in skupinskega dela ter nenazadnje pripravljenost za prenos znanja med člani skupine.

"Ko posamezniki uporabljajo svoje kompetence za dobrobit širše družbe in ne le zgolj za osebni ali komercialni dobiček, lahko postanejo agenti pozitivne spremembe. Izziv pa je gojenje teh kompetenc v svetu, kjer posamezniki pogosto delujejo neracionalno zaradi kognitivnih pristranskosti, čustev in socialnih vplivov," je dejal predstojnik Inštituta za vedenjsko ekonomijo ZRS Koper in redni profesor na Fakulteti za management Univerze na Primorskem Roberto Biloslavo.

Po njegovih besedah z vidika družbene odgovornosti vedenjska ekonomija posebej opozarja predvsem na močno preferenco za trenutno stanje, kjer ljudje nesorazmerno raje izberejo manjše, takojšnje nagrade kot večje, kasnejše. "Vse to pa lahko odvrača od sprejetja potrebnih korakov za zmanjšanje okoljskih tveganj in prevzemanje družbene odgovornosti," je poudaril.

Iva Jurov s Kliničnega inštitutu za medicino dela, prometa in športa se je dotaknila kompetentnosti na področju zdravstva v času pokoronske krize. Prepričana je, da če bi bili v korona krizi vsi odgovorni do sebe in družbe, bi bila ta kriza bistveno lažja.

Kot je dejal predstojnik Pravnega inštituta ZRS Koper Rado Bohinc, del kompetentnosti družba vzpostavlja z izobraževalnim sistemom. V Sloveniji se po njegovih besedah lahko pohvalimo z dovolj kakovostnim izobraževalnim sistemom in tudi s tem, da je velik del populacije vključen v visokošolsko izobraževanje. Kljub temu je opozoril, da se kompetentnost veliko bolj upošteva v zasebnem sektorju kot v javnem sektorju.

Direktorica Adria DOM in Managerka leta 2023 Marta Klevišar je spregovorila o pomenu razvoja kadrovskih virov. Dejala je, da je pri izboru sodelavcev ključnega pomena energija posameznika ter kakšno motivacijo in strast doprinese podjetju. Sogovorniki so se strinjali, da "kompetentnega odgovornost osvobaja". Po besedah Klevišar "bolj kot prevzemamo odgovornost, bolj plezamo po lestvici navzgor".