STAznanost

Glasbenonarodopisni inštitut z okroglo mizo za uvod v praznovanje 90-letnice

Ljubljana, 24. januarja - Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU v letošnjem letu beleži 90 let, odkar se je pod vodstvom Franceta Marolta začelo sistematično zbiranje, raziskovanje in objavljanje gradiva o ljudskih pesmih, glasbi in plesu. Za uvod v celoletno praznovanje so danes pripravili okroglo mizo, na kateri se bodo sprehodili skozi čas in delo inštituta.

Okroglo mizo so zasnovali mladi raziskovalci in raziskovalke inštituta, ki bodo skupaj s starejšimi sodelavci predstavili njegovo zgodovino in okoliščine, v katerih je bil ustanovljen leta 1934, takrat še pod imenom Folklorni inštitut. Govorili bodo tudi o ustanovitelju in prvemu vodji Francetu Maroltu, nato pa se bodo sprehodili do današnjega časa in oblik, v katerih trenutno delujejo.

"Dotaknili se bomo tudi obsežnega arhiva, ki ga imamo, tako rokopisnega kot zvočnega, video in foto gradiva, ter kako poteka naše raziskovalno delo na terenu in potem tudi v znanstveni obliki," je za STA povedala predstojnica inštituta Mojca Kovačič. Na okrogli mizi bodo poleg predstojnice sodelovale raziskovalke Teja Turk, Anja Verderber, Marija Klobčar, Rebeka Kunej in Anja Serec Hodžar.

Uvodni dogodek bo tudi priložnost za predstavitev spletne platforme Etnofon. Na splet so namreč preselili terensko gradivo iz arhiva, ki so ga nekoč izdajali na zgoščenkah. "S to platformo se odpiramo javnosti preko spleta in tam so dostopni naši zvočni posnetki," je povedala predstojnica.

Ob obletnici so pripravili še nekatere dogodke, ki se bodo zvrstili med letom, med drugim predstavitve knjig in rezultatov tekočih raziskovalnih projektov. Načrtujejo tudi dva simpozija. Prvega bodo spomladi posvetili dediščini večkulturnega območja, na mednarodnem posvetu, ki bo sledil predvidoma v drugi polovici leta, pa bodo govorili o preporodu ljudske glasbe.

Največ dogodkov načrtujejo oktobra, ko je bil inštitut leta 1934 tudi ustanovljen. Takrat bo v ospredju zapuščina njegovega ustanovitelja Marolta, ki se ga bodo spomnili z okroglo mizo, razstavo v Slovenskem etnografskem muzeju in s koncertom Zajuckaj in zapoj, ki ga sicer vsako leto pripravijo v Atriju ZRC.

Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU je bil že ob svojem začetku usmerjen v zbiranje gradiva o ljudski glasbi, pesmi in plesih, preučevanju in objavljanju razprav ter uprizarjanju za oder. Kot piše na uradni spletni strani, se je po drugi svetovni vojni kadrovsko okrepil, kar je omogočilo tudi obogatitev arhiva ter raziskovalnih možnosti in smeri znanstvenega zanimanja.