STAznanost

V Kopru predstavili vlogo stičišča SRC-EDIH pri digitalni preobrazbi

Koper, 24. januarja - V Kopru so danes predstavili priložnosti, ki jih nudi Evropsko digitalno inovacijsko stičišče SRC-EDIH. Podjetjem in javnim organizacijam pomaga pri ocenjevanju trenutne digitalne zrelosti, z nasveti za izboljšave in pri pridobivanju sredstev. Ob vodilnem partnerju, Razvojnem centru Novo mesto, ima pomembno vlogo tudi Univerza na Primorskem.

Koper, Pretorska palača. Novinarska konferenca s predstavitvijo Evropskega digitalnega inovacijskega stičišča SRC-EDIH. Direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič. Foto: Bojan Kralj/STA

Koper, Pretorska palača.
Novinarska konferenca s predstavitvijo Evropskega digitalnega inovacijskega stičišča SRC-EDIH.
Direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič.
Foto: Bojan Kralj/STA

Kot je dejal direktor Razvojnega centra Novo mesto Franc Bratkovič, nudijo konkretne rešitve, ključno pa je spodbuditi organizacije, da se podajo na pot. Zato je pomembno, da je veliko storitev brezplačnih oziroma zahtevajo minimalen vložek, "tako, da je tudi matematika zadaj", je poudaril.

Podporo pri digitalni preobrazbi so razdelili na štiri faze. Organizacije se lahko odločijo, ali bodo šle skozi vse, ali le za posamezne storitve.

"Najprej je treba postaviti diagnozo, temu rečemo ocena digitalne zrelosti," je dejal Bratkovič. "Ko to vemo, predpišemo recept, zdravila, in ta zdravila so izobraževanja oziroma pridobivanje kompetenc ter predlogi rešitev, kako izboljšati procese," je še ponazoril. Najtežja je po njegovih besedah tretja faza, to je dejanska izboljšava teh procesov. V četrti fazi pomagajo partnerjem pri pridobivanju sredstev za te izboljšave.

Za Univerzo na Primorskem je SRC-EDIH eden ključnih projektov, preko katerih uresničuje svoje družbeno poslanstvo v lokalnem in širšem okolju, je dejala rektorica Klavdija Kutnar. "Daje nam priložnost, da stopimo do podjetij, jim pomagamo," je dodala.

V projektu sodelujeta Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske vede ter Fakulteta za management oziroma njen Center za prenos znanja. "Računalničarji poznajo vsebino, v Centru za prenos znanja pa znajo to vsebino predstaviti drugim deležnikom," je pojasnila Kutnar.

Ocenila je, da bodo s projektom SRC-EDIH bistveno prispevali k preboju Slovenije med deset najuspešnejših držav EU po evropskem inovacijskem indeksu, kar je cilj, določen z resolucijo državnega zbora. Na izračun evropskega inovacijskega indeksa namreč močno vplivajo digitalizacija in digitalne kompetence v podjetjih in javnih organizacijah, je pojasnila.

Med organizacijami, ki so se vključile v projekt, je Zavod RS za zaposlovanje. Vodja koprske enote Vladimir Popovič je poudaril, da si v zavodu močno prizadevajo za digitalizacijo, tako svojega notranjega dela kot poslovanja z delodajalci in iskalci zaposlitve. "V tem projektu smo videli odlično priložnost, da nam ena zunanja strokovna inštitucija zadevo pregleda in pove, ali smo na dobri poti," je pojasnil. Dobili so zelo dobro oceno, to pa jih spodbuja, da z aktivnostmi nadaljujejo, je sklenil.

Tudi Mestna občina Koper ima dve skupini uporabnikov digitalnih storitev, uradnike in druge občane. Kot je dejal vodja občinske službe za digitalni razvoj Andrej Erzetič, so se vključili v projekt, ker so želeli vedeti, kje so. "Pokazalo se je, da digitalna pismenost naših uporabnikov v obeh skupinah ni najboljša," je priznal in poudaril, da bo nujno občane bolje izobraziti.

SRC-EDIH, angleška kratica za Pametne, odporne in vzdržne skupnosti - evropsko vozlišče digitalnih inovacij (Smart, Resilient, and Sustainable Communities - European Digital Innovation Hub) je projekt, financiran iz evropskega programa Digitalna Evropa in s strani ministrstva za digitalno preobrazbo. Začel se je konec leta 2022 in se bo zaključil sredi leta 2025.

V konzorciju sodeluje 13 partnerjev, to so Razvojni center Novo mesto, Mestna občina Novo mesto, novomeški fakulteti za informacijske študije in industrijski inženiring, Univerza na Primorskem, Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Univerza v Novi Gorici, Občina Ajdovščina, RIC Bela krajina in podjetja CADCAM Lab, Koofr in Mikrografija. Pridruženi partnerji so Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje regionalnih razvojnih agencij Slovenije in Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina.