STAznanost
Humanistika in družboslovje

Slovenija partnerica v mednarodnem projektu o raziskovanju in vzgajanju kulturne pismenosti skozi umetnost

Ljubljana, 27. januarja - Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper in mariborsko Društvo Portret - Društvo za razvoj kreativnosti in potencialov bosta kot slovenska zastopnika sodelovala v triletnem mednarodnem raziskovalnem projektu o raziskovanju in vzgajanju kulturne pismenosti skozi umetnost. Projekt pod danskim vodstvom bo potekal v šestih evropskih državah.

Kot so sporočili z ZRS Koper, je projektni konzorcij pod vodstvom skupine raziskovalk in raziskovalcev z Univerze Južne Danske, dosegel izjemni uspeh s pridobitvijo mednarodnega raziskovalnega projekta v sklopu razpisa Evropske komisije Obzorje Evropa. "Na razpisu so uspešne le najbolj inovativne prijave s potencialno pomembnimi učinki za širšo družbo, kar predstavlja dodatno priznanje partnerskim ustanovam," so zapisali v sporočilu za javnost.

Projekt Raziskovanje in vzgajanje kulturne pismenosti z umetnostjo (EXPECT_Art) želi spodbujati kritično kulturno pismenost z umetnostjo in uporabo umetnosti v različnih izobraževalnih okoljih v Evropi. Potekal bo na Danskem, Madžarskem, Poljskem, v Nemčiji, Španiji in Sloveniji, v njem pa bo sodelovalo 13 raziskovalnih ustanov ter partnerjev s področja kulturne in ustvarjalne industrije. Raziskovalo se bo s pomočjo na skupnosti utemeljenih raziskovalnih metodah, vključujoč umetniške pristope ter dejavno vključevanje otrok in zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter drugih javnosti.

Dejavnosti projekta so po njihovih navedbah razporejene skozi obdobje treh let, od januarja 2024 do decembra 2027, njihova skupna vrednost pa znaša 2.998.326 evrov. Tekom projekta bo vzpostavljeno vozlišče kulturne pismenosti (Cultural Literacy Hub), dinamično stičišče dejavnosti za krepitev kulturne pismenosti v različnih skupinah, kamor so umestili otroke, mladino, pedagoško osebje, nevladne organizacije, oblikovalke in oblikovalce politik ter druge državljane in državljanke.

Kot so poudarili, bo interaktivna platforma ponujala nabor orodij in dejavnosti s področja kulturne pismenosti, ki bodo prilagojene potrebam različnih skupin. "EXPECT_Art ni le raziskovalni projekt, temveč predstavlja vizijo prihodnosti umetnostne vzgoje in izobraževanja z uporabo umetnosti v Evropi. Projektne dejavnosti vključujejo razvoj univerzitetnega predmeta, priročnika, seminarjev za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, izobraževalnih pripomočkov ter vrste priporočil za oblikovanje politik. Projekt predstavlja korak naproti preoblikovanju razumevanja vloge izobraževanja z umetnostjo in umetnostne vzgoje pri privzgajanju bolj raznolikega razumevanja kulture v Evropi," so še navedli.