STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Projekt TwinBrain odpira vrata za boljše zdravljenje nevroloških obolenj

Koper, 26. januarja - Projekt TwinBrain, ki ga vodi Inštitut za kineziološke raziskave ZRS Koper, je Evropska komisija izbrala kot primer zgodbe o uspehu, so sporočili z ZRS Koper. V okviru projekta razvijajo novo tehnologijo za spremljanje možganske dejavnosti osebe med gibanjem, ki odpira vrata za boljše zdravljenje nevroloških obolenj, kot je Parkinsonova bolezen.

V okviru projekta TwinBrain, ki se ukvarja z nevroznanostjo gibanja in ga je financirala EU, so raziskovalci razvili novo tehnologijo za spremljanje možganske dejavnosti bolnika, medtem ko se ta giblje v svojem okolju. "S tem ne le izboljšamo razumevanje delovanja možganov, temveč lahko odpremo vrata za zdravljenje nevroloških obolenj, kot je Parkinsonova bolezen," navajajo na spletni strani Evropske komisije.

Za Parkinsonovo boleznijo, ki vpliva na bolnikove motorične sposobnosti in pogosto povzroča dodatne telesne in duševne motnje, trpi več kot osem milijonov ljudi po vsem svetu. Medtem ko bi se odgovor na zdravljenje Parkinsonove bolezni in podobnih nevroloških bolezni lahko skrival v naši glavi, pa znanstveniki vedo presenetljivo malo o dinamiki možganov med rutinskimi gibi, kot sta hoja in ravnotežje, so navedli.

Razlog za to je, da je treba večino študij nevrološkega slikanja izvajati v statičnih pogojih, ko subjekt leži vodoravno v skenerju telesa in razmišlja o gibanju, kar pa ne zajame dinamičnih situacij, kot sta hoja in tek, ter z njimi povezanih zapletenih možganskih vzorcev.

To se zdaj spreminja zaradi napredka v tehnologiji mobilnega slikanja možganov in telesa (MoBI). "Do nedavnega je bilo nemogoče združiti preiskave možganov in gibanja," je dejal vodja projekta Uroš Marušič iz Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raiskovalnega središča (ZRS) Koper. "MoBI omogoča takšne preiskave, saj nam omogoča hkratno spremljanje možganske dinamike z biomehanskimi parametri človekovega gibanja," je dejal.

S podporo projekta TwinBrain raziskovalci iz Nemčije, Italije, Slovenije in Švice uporabljajo to tehnologijo za merjenje možganskih signalov med hojo, tekom ali drugimi vrstami telesne in duševne vadbe. Sistem TwinBrain MoBI so raziskovalci uporabili za preučevanje bolnikov z zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni. Preliminarni rezultati kažejo na bistveno bolj zapleten vzorec aktivacije, kot so mislili prej, in sicer vzorce, ki so še posebej očitni med zahtevnejšimi oblikami gibanja.

Takšne informacije bi lahko zdravnikom pomagale prej diagnosticirati Parkinsonovo bolezen. "Če bolezen prepoznamo v zgodnji fazi, lahko sprejmemo proaktivne ukrepe za ublažitev njenega napredovanja, torej ukrepe, ki lahko izboljšajo kakovost bolnikovega življenja," je poudaril Marušič.

Projekt zato trenutno sodeluje s ponudniki opreme, da bi še dodatno izpopolnili tehnologijo MoBI. "Naš končni cilj je, da ta inovativna tehnologija postane sestavni del vsakodnevne prakse zdravnikov in nevrologov ter revolucionarno spremeni njihov pristop k oskrbi in diagnosticiranju bolnikov," je še dejal.